Svijet 'U DOBROM STANJU'

Libija odbila izručiti Gadafijevog sina ICC-u

Libija neće izručiti Saifa al-Islama Gadafija, najpoznatijeg sina bivšeg libijskog vođe, Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu nego će mu sama suditi, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa Ali Ashour

Saif al-Islam ostaje u tajnom zatvoru pobunjenika iz Zintana koji su ga uhvatili prošle godine i sudit će mu libijski suci u Libiji po optužbama za financijsku korupciju, ubojstvo i silovanje, rekao je Ashour agenciji Reuters.

Unatoč zahtjevu ICC-a da bude poslan u Den Haag radi suđenja 'ne postoji namjera da ga se preda ICC-u i libijski zakoni su pravni sustav koji treba koristiti za suđenje Saifu Gadafiju', rekao je Ashour.

On je zanijekao optužbe za zlostavljanje koje je izrekao ICC-ev odvjetnik obrane koji je kazao ovoga tjedna kako je Saif al-Islam pretučen te da je obmanut glede optužbi protiv njega. 'On jede s ljudima koji ga čuvaju i u dobrom je stanju', rekao je Ashour.

U porastu je pritisak na Libiju da Gadafijeva sina izruči ICC-u dok organizacije za ljudska prava tvrde da zemlja nije u mogućnosti osigurati mu pošteno suđenje.

Izaslanstvo ICC-a doputovalo je u nedjelju u Tripoli da razgovara o slučaju Saifa al-Islama s ministarstvom pravosuđa, rekao je Reutersu libijski predstavnik u ICC-u Ahmad al-Jahani.

176868,176201 ,163072,161694
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još