NOVINARI U OBILASKU

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

08.04.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Sjevernokorejska raketa kojom će idućeg tjedna u orbitu navodno biti lansiran satelit, postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice koja smatra da se zapravo radi o pokusnom lansiranju balističkog projektila, izvijestili su u nedjelju strani novinari iz svemirskog centra u Tongčang-riju

Sjevernokorejske vlasti prvi su put dopustile stranim novinarima i izvjestiteljima obilazak novog svemirskog centra izgrađenog na poluotoku Čolsanu, od kineske granice udaljenom oko 50 km. Do centra su prebačeni posebnim vlakom.

Političkom odlukom o dopuštanju novinarskog posjeta centru, sjevernokorejske vlasti žele pokazati da raketa Una-3 nije balistička raketa, kako smatraju i tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici, osobito Južna Koreja i Japan.

Novinarima je dopušteno da se približe na 50 metara od lansirne rampe, a lansiranje rakete predviđeno je u razdoblju između 12. i 17. travnja.

Raketa visoka 30 metara, promjera 2,5 metara, trebala bi u orbitu izbaciti satelit za promatranje Zemlje, kojim će se omogućiti informacije o obradivim površinama, šumama te o prirodnim resursima Sjeverne Koreje. Strani izvjestitelji su izbliza pogledali i satelit težak 100 kg, opremljen s pet antena i solarnim pločama.

SAD i saveznici optužuju Sjevernu Koreju da se sprema za pokus lansiranja balističke rakete.