'DRAGI VOĐA' ZA VOLANOM

I predsjednik i najbrži vozač Turkmenistana

08.04.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov dokazao je da izbori nisu jedina stvar koju lagano osvaja, pobijedivši u auto utrci na kojoj uopće nije trebao sudjelovati

Berdimuhamedov je u subotu stigao na autodrom u Ašgabatu kako bi gledao prvu auto utrku u povijesti svoje zemlje. I dok je najavljivač predstavljao predsjednika, dobio je molbu koju u Turkmenistanu vjerojatno nitko ne bio odbio. 'Mogu li i ja sudjelovati?' upitao je Berdimuhamedov.

Nije trebalo dugo da se predsjednik presvuče i uskoči u trkaći automobil Volkicar turske proizvodnje. Časkom poslije odvezao je najbrži krug i oborio rekord staze.

Novinari stranih agencija kažu kako im se čini da se štoperica na velikom monitoru na autodromu zaustavila nešto prije negoli je predsjednik prošao ciljem.

Berdimuhamedov, bivši turkmenistanski ministar zdravstva, došao je na vlast 2006. nakon smrti svoga prethodnika Saparmurata Nijazova, inače poznatog u svijetu po gradnji nevjerojatnog kulta ličnosti u kojem je po sebi i članovima svoje obitelji nazivao gradove, ulice, mjesece i javne organizacije.

Berdimuhamedov je prvi put na predsjedničkim izborima pobijedio sa 89 posto glasova. U veljači ove godine bio je još uspješniji i osvojio 97 posto. On je, pak, sportski fanatik koji želi svoju zemlju pretvoriti u sportsku velesilu, iako dosad još nije uspjela osvojiti nijednu olimpijsku medalju i jedina je bivša sovjetska republika koja se može 'pohvaliti' takvim neuspjehom.