UZ OPĆU AMNESTIJU

Hunta u Maliju pristala predati vlast

07.04.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Vojna hunta koja je 22. ožujka preuzela vlast u Maliju, potpisala je u petak s Ekonomskom zajednicom država zapadne Afrike (ECOWAS) okvirni sporazum o prijenosu vlasti privremenom predsjedniku i prijelaznoj vladi, uz opću amnestiju, objavile se dvije strane

'Postigli smo sporazum koji će sljedećih sati i dana omogućiti pokretanje institucija predviđenih ustavom', rekao je na državnoj televiziji ORTM ministar vanjskih poslova Burkine Fasso Djibril Basole, u ime predsjednika Blaisea Compaora, posrednika ECOWAS-a za krizu u Maliju.

Tekst je potpisao šef hunte Basole, kapetan Amadou Sanogo, uz svjedoke ministra afričke integracije Obale Bjelokosti Adama Bictogo i nigerijskog ministra vanjskih poslova Nurudena Muhameda.

Prema tom sporazumu vlast preuzima predsjednik parlamenta Dijunkunda Traore koji će obavljati dužnost privremenog predsjednika i organizirati izbore u roku 40 dana. Hunta je taj dogovor postigla u sklopu tranzicije s vojne na civilnu vlast.

Tijekom nereda nakon državnog udara 22. ožujka, pobunjenici su preuzeli kontrolu nad sjeverom zemlje, uz potporu islamista za koje se drži da su povezani s lokalnim ogrankom Al Kaide.

Pobunjenička organizacija Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) nomadskih plemena Tuarega, proglasila je u petak neovisnost Azavada. Tu jednostrano donesenu deklaraciju odbacili su SAD, Afrička unija i EU.