KOLIJEVKA TUAREGA

EU i Afrička unija protiv neovisnosti Sjevernog Malija

06.04.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Afrička unija i Europska unija odbacile su u petak deklaraciju o neovisnosti Sjevernog Malija koju su proglasili Tuarezi, priopćeno je u petak iz Adis Abebe, sjedišta panafričke organizacije te iz Bruxellesa

Jean Ping, predsjednik Komisije AU priopćio je da 'odlučno osuđuje tu objavu koja je ništavna i nevažeća' i da 'poziva cijelu međunarodnu zajednicu da potpuno podupre to načelo Afrike'.

Pobunjeni Tuarezi iz Malija proglasili su u petak neovisnost Azawada, golemog područja na sjeveru Malija. Površine poput Francuske i Belgije zajedno, Azawad se smatra kolijevkom Tuarega. Tjedan dana nakon vojnog udara kojim je svrgnut malijski predsjednik Amadou Toumani Toure, nominalno upravo zato jer se preslabo borio protiv islamista i Tuarega na sjeveru zemlje, ta su područja pala u ruke pobunjenika.

'Temeljno je načelo nepovredivost granica afričkih zemalja iz doba stjecanja neovisnosti', rekao je Ping te istaknuo da AU 'podržava nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Republike Mali'.

'Europska unija izjasnila se jasno od početka krize za teritorijalni integritet Malija', rekla je u Bruxellesu Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Dodala je da EU podržava sve napore Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (ECOWAS) za razrješenje krize u Maliju i za dostavu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Proglašenje neovisnosti Azawada u petak je odbacila i Francuska, a Alžir je pozvao na dijalog.