Svijet DUHOVNO PRISEBAN PAPA

'Predajte se Bogu, ne birajte samoostvarenje!'

Benedikt XVI. je na Veliki petak, deset dana uoči proslave 85. rođendana, izrazio zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Katolička crkva, sučeljena s osporavanjem svojih dogmi na moralnom polju i prijetnjom opstojnosti svojih vjernika na Bliskom istoku

Pošto se prije 10 dana vratio s putovanja u Meksiko i Kubu, njemački Papa je u četvrtak počeo iscrpljujući maraton tijekom kojega će u Velikom tjednu, najvažnijem vremenu u katoličkom kalendaru, predvoditi mnoge svečanosti što se u nedjelju završavaju proslavom Uskrsa.

U petak je izgledao pomalo isrpljeno, hodajući sitnim koracima, ali je duhovno bio čio i priseban.

Sveti Otac će na Veliki petak, kada se spominjemo muke i smrti Isusa Krista, predvoditi obred u Bazilici svetog Petra, gdje će se pjevati Muka, i tradicionalni Križni put u Koloseju, gdje su u rimsko doba tisuće kršćana podnijele mučeništvo. To je svake godine prigoda da se stavi naglasak na pitanja koja osobito zabrinjavaju Crkvu i svijet.

Papa je u četvrtak dao ozbiljan ton tim svečanostima na dvjema misama na kojima je govorio o 'nerijetko dramatičnoj situaciji u današnjoj Crkvi', izrazivši žaljenje zbog poziva na neposlušnost svećenika u pitanjima morala i pozvao katolike da budu predani Bogu, umjesto da biraju 'samoostvarenje'.

186266,185561 ,185529,184304
Razmišljanja uz 14 postaja križnog puta u Koloseju ove godine je priredio talijanski bračni par Danilo i Anna Maria Zanzucchi iz laičkog pokreta fokolara, koji Papa iznimno cijeni jer se temelji na franjevačkoj duhovnosti.

Njihova su razmišljanja usmjerena na pitanja i teškoće s kojima se sučeljava tradicionalna obitelj u suvremenom svijetu, a dotiču se i osude egoizma, potrošačkog mentaliteta, individualizma i pasivnosti.

U tim se razmišljanjima ove godine žrtve svećenika pedofila ne spominju izrijekom a o ratovima i stanju krajnjeg siromaštva u svijetu govori se tek kada se izražava nužnost konkretne solidarnosti s onima koji trpe.

Stanje kršćana na Istoku gdje jača islamizam i izbijaju sukobi, napose u Siriji, drugi je razlog za zabrinutost Vatikana koja se odražava u proslavama Velikog tjedna.

Tako su milodari prikupljeni u četvrtak namijenjeni žrtvama rata u Siriji kojima je Papa proteklog vikenda darovao 100.000 dolara.

Kako piše vjerska informativna agencija I.Media, Vatikan bi ovih dana mogao službeno potvrditi putovanje Benedikta XVI. u Libanon u rujnu. Papa će se ondje zauzimati za slogu među vjerama na Bliskom istoku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još