KINA UPOZORAVA

'Ima 10.000 razloga za rat protiv Irana, no nema lijeka za posljedice'

06.04.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Napad na Iran izazvao bi razornu odmazdu u regiji i destabilizirao globalni gospodarski oporavak te se međunarodna zajednica mora suzdržati od rata, upozorio je u petak Chen Xiaodong, čelnik odjela za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku u kineskom ministarstvu vanjskih poslova

Izrael i Sjedinjene Države prijete Iranu vojnom akcijom zbog netransparentnog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da je krinka razvoju nuklearnog oružja, a što Teheran niječe.

Kina, koja s Iranom tijesno surađuje u energetici i trgovini, zagovara mirno rješenje spora i protivi se sankcijama koje je Zapad jednostrano nametnuo Iranu.

'Ako bi se na Iran išlo silom, to bi zacijelo izazvalo odmazdu i još veći vojni sraz, pogoršalo bi kaos i zaprijetilo sigurnosti Hormuškog tjesnaca te drugim strateškim prolazima, povećalo bi svjetske cijene nafte i naštetilo svjetskom gospodarskom oporavku', napisao je Chen.

'Možda ima i 10.000 razloga za rat, no nema lijeka za stravične posljedice rata kao što su uvlačenje naroda u bijedu i patnju, raspad društva i gospodarstva', napisao je Chen na web-stranici komunističkoga glasila Narodni list (Renmin Ribao).

Sve su učestalija nagađanja da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja jer ih drži prijetnjom svojoj sigurnosti.

Najvažnije je sada sve strane pozvati da se suzdrže i nastave dijalog čim prije moguće, napisao je Chen.

U travnju se očekuje nastavak dijaloga između Irana i svjetskih sila o iranskome nuklearnom programu jer je u siječnju 2011. Teheran odbio prekinuti obogaćivanje urana što su Ujedinjeni narodi zatražili u nekoliko rezolucija.