Svijet BINGU WA MUTHARIKA

Predsjednik Malavija umro od srčanog zastoja

Predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika umro je u petak ujutro u 78. godini od srčanog zastoja, doznaje se iz bolničkih izvora

'Umro je (...) poslije ponoći, nakon što smo ga dva sata pokušavali reanimirati', rekao je za agenciju France Presse čelnik bolnice u glavnom gradu Lilongweu, koji nije htio otkriti identitet, dok se očekuje službena potvrda.

Predsjednikovo tijelo prevezeno je u Južnoafričku Republiku gdje će biti balzamirano, dodao je.

Malavijski državni radio javio je da je Mutharika primljen u bolnicu 'oko ponoći radi liječenja'. Lokalni su novinari rekli da su otjerani iz zračne luke u Lilongweu prije nego što je zrakoplov s njegovim tijelom poletio.

Odgovarajući na upit agencije France Presse, južnoafričke vlasti nisu u petak htjele dati nikakav komentar, kao ni bolnice u Johanesburgu, kamo je njegovo tijelo prevezeno, navode malavijski mediji.

Po malavijskom ustavu, predsjedničke ovlasti će se prenijeti na potpredsjednicu Joyce Bandu koja će do idućih izbora raspisanih za 2014. upravljati tom siromašnom zemljom na jugozapadu Afrike, površinom dvostruko većom od Hrvatske, s oko 15 milijuna stanovnika (2010).

No Banda je prešla u oporbu otkako ju je Bingu wa Mutharika isključio iz vladajuće stranke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još