25 GODINA ZATVORA

Rusija bjesni na SAD zbog presude 'trgovcu smrti'

06.04.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Rusija je u petak ocijenila da je presuda koju su Sjedinjene Države izrekle Viktoru Butu zbog preprodaje oružja 'neutemeljena i pristrana', te obećala da će 'učiniti sve' za njegovo izručenje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

Rusija 'smatra presudu američkog suda koji je Viktora Buta osudio na 25 godina zatvora, neutemeljenom i pristranom', ističe ministarstvo u priopćenju te dodaje da će 'učiniti sve potrebno kako bi ga se izručilo domovini'.

Na sudu u New Yorku, sutkinja Shira Scheindlin osudila je Buta na najmanju predviđenu kaznu od 25 godina zatvora za jednu od točaka optužnice te na po 15 godina za preostale tri točke, te mu izrekla jedinstvenu kaznu od 25 godina.

Osuđen je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa američkim tajnim agentima koji su se predstavljali kao pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Uhićen je u Tajlandu 2008. pošto je, po optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti američke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

Butovi odvjetnici, koji su već najavili žalbu na presudu, ustraju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje, već je svojim sugovornicima htio prodati dva transportna zrakoplova.