ŠIRENJE PODRUČJA BORBE

Ruski gayevi osnivaju stranku

05.04.2012 u 18:29

Bionic
Reading

Novi zakon koji je u proceduru poslao ruski predsjednik u odlasku Dmitrij Medvedev, a koji omogućava lakšu registraciju stranaka, mogao bi rezultirati malom renesansom partijskog entuzijazma na ustajaloj političkoj sceni Rusije

Svoju priliku vide i borci za društveni položaj seksualnih manjina, koji se u Rusiji tek trebaju izboriti za prava koja su na zapadu Europe već godinama standard.

Inicijativa za političku stranku koja će se boriti za interese homoseksualaca dolazi od lidera (nikad održanog) moskovskog gay pridea Nikolaja Aleksejeva, koji najavljuje da bi se partija trebala formirati do kraja godine. Ideja je da se stranka ne bavi isključivo pravima seksualnih manjina, nego i ekološkim te socijalnim pitanjima poput prava na eutanaziju.

'Radni naziv je – stranka gayeva, lezbijki, biseksualaca, transrodnih ljudi i heteroseksualnih pristaša. Uključujemo i heteroseksualce da nas se ni bi optužilo da okupljamo ljude po principu socijalne grupe', poručio je Aleksejev.

Homoseksualizam je u Rusiji bio kriminaliziran sve do 1993. godine, a tek 1999. godine službeno je maknut s liste mentalnih bolesti. Pravni sustav ne priznaje homoseksualne parove, a u homofobičnim ispadima prednjače političari poput donedavnog gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova.

I u suvremenoj Rusiji neke autonomne oblasti donose zakone koji u istu ravan dovode istospolnost i pedofiliju jer 'zabranjuju širenje homoseksualne, biseksualne, transseksualne i pedofilske propagande'. To im, kako upozoravaju aktivisti, omogućava da praktički svaku akciju boraca za prava seksualnih manjina tretiraju kao 'homoseksualnu propagandu', pa čak i ako je riječ o edukacijskim programima koji objašnjavaju zašto je homoseksualnost pogrešno izjednačavati s pedofilijom.

Medvedevljev zakon omogućava da se registriraju stranke koje imaju 500 i više članova; dosad je gornja granica iznosila čak 40 tisuća ljudi.