SLABA NADA U USPJEH

Dogovoren sastanak palestinskog i izraelskog premijera

04.04.2012 u 20:15

Bionic
Reading

Izraelski i palestinski premijeri Benjamin Netanyahu i Salam Fajed sastat će se krajem travnja, rekli su u srijedu dužnosnici, ali taj bi sastanak, ocjenjuje Reuters, mogao samo još zaoštriti nesuglasice zbog kojih su pregovori dviju strana još uvijek u prekidu.

Palestinci navode kako će predsjedniku izraelske vlade Benjaminu Netanyahuu predati pismo u kojem će istaknuti neuspjeh Izraela da provede mirovne 'smjernice' iz 2003., kojima se predviđala obustava aktivnosti oko izgradnje židovskih naselja na okupiranim područjima kao preduvjet postizanju konačnog mirovnog sporazuma.

'Pravi Netanyahuov test je zaustavljanje gradnje naselja, nakon čega će se uvjeriti da smo mi spremni na pregovore', izjavio je član palestinskog pregovaračkog tima Mohamed Štaje

'To nije uvjet, ali mi od njega želimo da kaže da će prekinuti okupaciju', dodao je.

Nabil Šat, visoki dužnosnik pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji neće nazočiti susretu premijera, rekao je da je palestinsko pismo Netanyahuu 'opis stanja u kojem se nalazimo' u mirovnom procesu.

Podsjetio je da je Izrael nastavio s izgradnjom naselja na okupiranim područjima i odbio pregovore o palestinskoj državi koja bi se prostirala duž crta koje su postojale prije nego što su izraelske snage zaposjele Zapadnu obalu tijekom izraelsko-arapskog rata 1967.

'Takvo stanje ne može nas dovesti do mirovnog procesa', kazao je Šat. 'Cilj ovog pisma je da se u žarištu nađe Netanyahu, koji mora dati odgovor', naglasio je.

Neimenovani izvor u izraelskoj vladi rekao je da će Netanyahu na sastanku s Fajadom ponoviti dvije stvari - poziv na obnovu pregovora bez ikakvih uvjeta i zahtjev da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu u bilo kojem mirovnom sporazumu, što oni ustrajno odbijaju.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su krajem 2010. zbog Netanyahuova odbijanja produženja 10-mjesečnog razdoblja djelomičnog prekida gradnje židovskih naselja na okupiranim područjima.

Netanyahu je ocijenio kako su granice iz 1967. neodržive i da bi se o budućnosti naselja trebalo odlučiti na pregovorima.

'Osiguranje opstanka židovske države nije stvar pukog razdvajanja, nego i sigurnosno i obrambeno pitanje, ključno za naše nacionalne interese', kazao je Netanyahu u utorak na konferenciji za novinare posvećenoj trećoj godišnjici dolaska na vlast njegove vlade.

'Za to su potrebni pregovori, ali njih ne možete završiti a da ih prije toga ne počnete. Dosad su Palestinci, a ne mi, odbijali pregovarati i zato se nadam da će sljedećih mjeseci promijeniti stajalište', ustvrdio je izraelski premijer.

Veći dio međunarodne zajednice smatra židovska naselja protuzakonitima, ali Izrael, koji se poziva na povijesne i biblijske veze s tim područjima, ne odustaje i tvrdi da će važnija naselja zadržati u svakom mirovnom sporazumu.