RATNA LUKA LORA

Katamaran američke Ratne flote u Splitu

04.04.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Danas je veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley, u društvu američkog senatora hrvatskog porijekla Marka Begicha iz Savezne Države Aljaske, posjetio ratnu luku Lora te brod Ratne mornarice SAD-a. Povod posjetu je razvoj bilateralne vojne suradnje Oružanih snagama SAD-a i Hrvatske ratne mornarice (HRM)

Podsjetimo da je u utorak, 3. travnja, u splitsku ratnu luku Lora uplovio brod Ratne mornarice SAD-a HSV Swift (high-speed vessel). Riječ je o brodu koji se prvenstveno koristi za zadaće potpore floti i za humanitarne partnerske zadaće. Swift je drugi u nizu od tri katamarana koji koristi Ratna mornarica SAD-a, a do sada je sudjelovao u humanitarnim operacijama pomoći nakon tsunamija na Sumatri te za prijevoz humanitarnog materijala sa Cipra za vrijeme izraelsko-libanonskog sukoba 2006. godine.

Brod HSV Swift dužine je 98 metar, širine 27 metara, gaza 3,4 metara, razvija maksimalnu brzinu od 35 čvorova, a čini ga posada od oko 70-tak pripadnika oružanih snaga i civila. Brod se nalazi pod Zapovjedništvom za vojni morski prijevoz američke Ratne mornarice (US Navy Military Sealift Command), a namijenjen je za razne oblike prijevoza, posjeduje helikoptersko uzletište, može primiti sve vrste vojnih vozila uključujući tenkove te do 250 potpuno opremljenih vojnika. U hangar se mogu smjestiti dva helikoptera tipa UH - 60 Black Hawk. Matična luka broda je mornarička amfibijska baza Little Creek Norfolk, država Virginia.

Obišli smo komandni most plovila koje plovi prosječnom brzinom od 29 čvorova, na kojem je dojmljiva komunikacijska i navigacijska oprema. Brod zapravo nije naoružan i služi za logističku podršku, u skladu sa strategijom američkih oružanih snaga. Ako smo posljednjih godina u Splitu u više navrata imali prilike vidjeti slična velika i manja specijalizirana plovila. HSV Swift je baš takav primjer. Netipičan je i komfor na plovilu, no tome je vjerojatno razlog i činjenica je da je katamaran u vlasništvu civilne tvrtke s civilnim zapovjednikom, a brod je u službi američke Ratne mornarice.

U posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici brod HSV Swift boravit će do 6. travnja 2012. Tijekom posjeta provest će se i zajednička obuka s pripadnicima naših oružanih snaga u uporabi nesmrtonosnog oružja (Non Lethal Weapons). Obuku provode pripadnici američkih marinskih snaga smještenih u Rumunjskoj (US Marines Corps Black Sea Rotational Forces) i danas su nam marinci predstavili dio svoje opreme, namijenjene prije svega za suzbijanje nasilnih prosvjeda.

Raspitali smo se o odnosu civilnog kapetana i vojnog zapovjednika na brodu i domaćin nas je informirao da je to važno pitanje za koje su precizno razrađeni svi protokoli i jasna pravila. Premda katamaran nije naoružan, u pravilu je strateški zaštićen kao komonenta ratne flote. Posada je naoružana osobnim naoružanjem, što je važno u eventualnim misijama na lokacijama gdje djeluju i pirati, primjerice na rogu Afrike. U razgovoru s pripadnicima američkih oružanih snaga smo saznali da su se oni dobro informirali o Splitu, pa su se neki od njih pokazali kao odlični poznavaoci lokalne graditeljske baštine, a drugi kao poznavatelji mediteranske i dalmatinske kulinarske tradicije. S obzirom na to da im je glavna baza na Mediteranu u Napulju, ne čudi njihov interes za mediteransku kulinarsku tradiciju.