PJESMA GÜNTHERA GRASSA

'Izrael je glavna prijetnja svjetskom miru!'

04.04.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Njemački nobelovac Günther Grass napao je u srijedu Izrael kao prijetnju svjetskom miru i kazao da toj državi ne smije biti dopušteno da napadne Iran u pjesmi koju su jedne njemačke novine proglasile antisemitskom

Grass (84), iskusni ljevičarski aktivist i kritičar zapadnih vojnih intervencija poput one u Iraku, također je osudio njemačku prodaju oružja Izraelu u pjesmi pod naslovom 'Što se mora izreći', objavljenoj u srijedu u nekoliko novina u Njemačkoj te u New York Timesu i talijanskoj Repubblici.

Njegove riječi doživjele su u Njemačkoj, u kojoj je svaka snažnija osuda Izraela i dalje tabu, kritiku. Agencija Reuters podsjeća da se Grassov moralni integritet nikad do kraja nije oporavio nakon njegova priznanja 2006. da je služio u Waffen SS-u.

'Zašto sada kažem/ ... da nuklearna sila Izrael/ ugrožava ionako krhki svjetski mir?/ Zato što se to mora reći/ jer je sutra možda prekasno za to', napisao je Grass u pjesmi objavljenoj i u listu Suddeutsche Zeitung.

'Također zbog toga što mi Nijemci, već ionako opterećeni/ možemo postati sudionici u zločinu koji je predvidiv', napisao je dodajući da nacistička prošlost Njemačke i holokaust ne mogu biti izlika za šutnju o sadašnjim izraelskim nuklearnim kapacitetima.

'Neću šutjeti/ zato što hipokrizije Zapada/ svjestan sam', napisao je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999.