REHN KRITIZIRAO BIH

Protektorat ne može u Europsku uniju

24.04.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje EU Oli Rehn poručio je BiH da se reforme provode presporo te da se moraju prekinuti političke tenzije i bespotrebna nacionalistička retorika

'Bosna i Hercegovina mora pokrenuti ustavne reforme i izgraditi efikasni državni aparat', izjavio je jučer u Europskom parlamentu u Strasbourgu Oli Rehn. 'Cijela administracija je skupa i neefikasna. Zato trebamo evoluciju, a ne revoluciju Ustava. To političari moraju shvatiti. Reforme na putu u EU su spore, a stalno imamo bespotrebnu nacionalističku retoriku i političke tenzije. To se mora prekinuti ako ne žele da BiH zaostane iza ostalih država u regiji', naglasio je Rehn.

Zastupnici su gotovo dva sata raspravljali o BiH i zapadnom Balkanu. Rasprava je potaknuta rezolucijom o situaciji u BiH, koja poziva na jačanje države i ubrzavanje reformi, a koju je predložila Doris Pack, piše Dnevni Avaz. 'Ima napretka, ali reforme su spore. EU mora ojačati prisustvo u BiH. To znači da kroz stalne kontakte Ureda visokog predstavnika pokušamo iskoristiti ekonomsku i političku moć koju imamo. Jasno je da protektorat ne može u EU. To je vitalna činjenica za pristup BiH. Lako je kriviti OHR, politika se mora promijeniti. Mediji moraju odigrati svoju ulogu kako bi se izašlo iz negativnog govora o BiH', naglasio je Rehn.

'BiH je predmet intenzivnih razgovora na svim nivoima. Reforme traže konsenzus, ekonomsku i socijalnu transformaciju i duboke promjene. Ali Vijeće ministara i Parlament daju slab napredak', rekao je predstavnik Vijeća EU.

Vijeće Europske unije prihvatilo je zahtjev Crne Gore za članstvom u EU i zatražilo od Europske komisije da iznese svoje mišljenje o kandidaturi.