AFERA PRISLUŠKIVANJE

BSkyB: James Murdoch podnio ostavku

03.04.2012 u 21:29

Bionic
Reading

James Murdoch, sin medijskog magnata i vlasnika News Corp. Ruperta Murdocha, podnio je u utorak ostavku na mjesto predsjednika tvrtke BSkyB, pod pritiskom skandala s telefonskim prisluškivanjem, objavili su u utorak službeni izvori.

Poznato je da će novi predsjednik tvrtke BSkyB biti Nicholas Ferguson, koji je do lipnja 2010. godine obavljao funkciju dopredsjednika. Ferguson obnaša i funkciju predsjednika privatnog fonda SVG Capital a ranije je predsjedao i korporacijom Schroder Ventures. BSkyB je također objavio informaciju kako je James Murdoch dobrovoljno napustio poziciju predsjednika.

U pismu upućenom upravnom odboru, Murdoch mlađi objasnio je da je njegova ostavka najbolje što može učiniti za dobrobit kompanije s obzirom na niz skandala koji se povezuju s njegovim imenom. "Ponosan sam što sam bio dio ovog tima i ponosan sam na rezultate koje smo postigli za mog mandata", napisao je. Ostat će i dalje zaposlen u tvrtki na drugoj funkciji.

News Corp., koji se nalazi u vlasništvu Jamesova oca Ruperta Murdocha, ima udio od 39,1 posto u BSkyB-u. James Murdoch je ranije podnio ostavke na mjesta predsjednika odbora u tvrtkama Sotheby i farmaceutskoj tvrtki GlaxoSmithKline.

Jamesa dovode u vezu s aferom telefonskog prisluškivanja i davanja mita zaposlenicima javnog sektora u Velikoj Britaniji.