U MJESTU BOĆU KOD BRČKOG

Ubijen hrvatski povratnik u BiH

03.04.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Hrvatski povratnik Martin Jozić ubijen je u noći na utorak, a njegova supruga Janja teže je ozlijeđena u teškome razbojstvu u obiteljskoj kući u mjestu Boću kod Brčkog, što je izazvalo veliku uznemirenost tamošnjih Hrvata zbog čega je u utorak održana izvanredna sjednica vlade Distrikta Brčko.

Kako je potvrdila policija, nepoznati napadači su nasilno provalili u obiteljsku kuću u koju je obitelj Jozić došla iz inozemstva za Uskrs. Od posljedica teškog premlaćivanja Martin Jozić je preminuo u bolnici u Tuzli, dok je njegova supruga zadobila teške ozljede.

Na zahtjev dogradonačelnika Brčkog Ante Domića održana je izvanredna sjednica vlade distrikta Brčko, koja je naredila poduzimanje svih mjera kako bi se zaštitili hrvatski povratnici.

"Dajemo ovlasti brčanskoj policiji da poduzme sve aktivnosti i radnje da bi pronašli odgovorne za ovo nedjelo, te stvorili sigurnosnu situaciju za sve građane. Od policije zahtijevamo da učini sve da se ovakvi nemili događaji više ne događaju", rekao je gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić

Počinitelji su nepoznati a policija je pokrenula opširnu potragu.

Napada na Hrvate osudio je tamošnji HDZ BiH, smatrajući da je riječ o smišljenoj kampanji kako bi se zastrašili preostali Hrvati.

"Na žalost, u proteklo vrijeme svjedoci smo opetovanog kriminalnog napada na mještane hrvatskih mjesta, a u zadnje vrijeme Župe Boće. U posljednjih šest mjeseci ovo je treće kazneno djelo razbojništva na ovome području na kojemu žive Hrvati, od kojih ni jedno nije rasvijetljeno", navodi se u priopćenju HDZ-a Brčkog. Izrazili su sumnju da se radi o "zastrašivanju koje za posljedicu ima iseljavanje i ovo malo Hrvata koji žive na području Brčko distrikta".

Brčko je većinski srpski grad u kojemu je hrvatska zajednica najmalobrojnija. Ima poseban status i ne pripada nijednom od dva entiteta u BiH.