PORUKA ZA BIH

'Koncentrirajte se ako želite trgovati s Hrvatskom'

03.04.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke William Hague i Guido Westerwelle izjavili su, u povodu 20. obljetnice međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao neovisne države, da ta zemlja i dalje može računati na punu potporu međunarodne zajednice u očuvanju svoje samostalnosti i teritorijalnog integriteta, no istodobno su pozvali njene vlasti da se brže prilagode novom vremenu i rade na reformama koje očekuje EU, posebice u svjetlu pridruživanja Hrvatske Uniji

U autorskom tekstu koji su u utorak objavili dnevni listovi u BiH, Hague i Westerwelle podsjećaju da je proglašenje neovisnosti BiH i njeno priznanje u travnju 1992. godine pratio rat obilježen najgorim nasiljem u Europi još od 2. svjetskog rata.

Ističu kako je unatoč ratnim razaranjima i stradanjima u godinama koje su slijedile BiH ipak ostvarila značajan napredak i značajno poboljšala odnose sa susjedima.

Budućnost BiH, izričiti su šefovi britanske i njemačke diplomacije, leži u EU, zajedno sa svim drugim državama zapadnog Balkana i to ostaje 'važan prioritet' za samu Uniju.

'U proteklih nekoliko godina BiH je daleko zaostala za svojim susjedima na putu ka članstvu u EU', upozoravaju Hague i Westerwelle dodajući kako je krajnje vrijeme da se taj zaostatak nadoknadi.

'Članstvo Hrvatske u EU je ogromna prilika za BiH, no ono predstavlja i velik izazov koji treba riješiti u kratkom roku. Za manje od godinu dana tisuću kilometara duga granica BiH s Hrvatskom postat će vanjska granica EU. Ova bi granica trebala biti nova spona, a ne novi zid između BiH i EU', napisali su ministri.

Vlastima u BiH poručili su kako bi trebali raditi brže i više na osiguranju standarda na kojima inzistira EU kako bi i nakon 1. srpnja 2013. godine mogli nastaviti izvoziti prehrambene proizvode u Hrvatsku.

Ne bude li ispunjavanja poznatih kriterija te trgovine, od sredine naredne godine više je neće moći biti, poruka je ministara vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke.

'To treba vidjeti kao priliku, a ne kao problem', istaknuli su Hague i Westerwelle dodajući kako je sada sve na bosanskohercegovačkim političarima.

Konstatirali su i to kako su ovakvi izazovi izvanredna prilika političarima u BiH da 'prevladaju potrošene rasprave o ustavnom poretku koje ne vode nikamo' i koncentriraju se na stvarne probleme običnih građana.