POSLJEDNJA BITKA

Zapovjednik Tamilskih tigrova u okruženju

24.04.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Velupillai Pabhakaran, zapovjednik pobunjenih Tamilskih tigrova i dalje je sa svojim borcima u okruženju vojske Šri Lanke, u uskom području na sjeveru otoka, potvrdio je u petak jedan vojni dužnosnik.

Prema jednom glasnogovorniku Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE) koji se u srijedu predao vladinim postrojbama, zapovjednik Tamilskih igrova priprema još jednu bitku, prenijeli su novinari.

Glasnogovornik je ustvrdio da Prabhakaran živi u enklavi u koju su se povukli Tigrovi i da će tamo ostati do kraja. On je naveo mogućnost da vođa pobunjenika u zadnji čas pokuša pobjeći. Brojni pobunjenici se žele predati, dodao je.

Prema podacima vojske posljednji pobunjenički borci se nalaze u pojasu od 10 četvornih kilo metara gdje se također nalazi više tisuća civila.

Catherine Bragg, zamjenica UN-ova koordinatora za hitnu pomoć je navela da je oko 50.000 civila blokirano u području sukoba između LTTE i vojske Šri Lanke.

Bragg je također dodala da je oko 95.000 ljudi uspjelo stići do izbjegličkih logora izvan zone sukoba, ali je naglasila da UN raspolaže procjenama, a ne preciznim podacima.

Vojska Šri Lanke procjenjuje da je između 15.000 i 20.000 civila i dalje u enklavi u kojoj su okruženi tamilski pobunjenici.