Svijet RECENZIJA KNJIGE 'ČOVJEK BEZ LICA'

Mašin Putin kao Misteriozo suvremene Rusije

Kada knjigu o Vladimiru Putinu objavi autorica poput Maše Gessen, za očekivati bi bilo zanimljivu javnu svađu, galamu, čupanje i psovke u ruskome polemičkom prostoru. No korisnoj raspravi smeta samo jedan, spomena vrijedan problem: ova ne baš velika knjiga koja se promovira kao 'najkontroverznija biografija godine' objavljena je u 20-ak država, ali zasad ne i u domovini autorice – Rusiji

U ovom trenutku teško je odrediti je li to zato što se u Rusiji ne bi našao nijedan dovoljno smion izdavač, ili je riječ o marketinškoj strategiji: neka knjiga prvo pohara publicističke top liste na zapadu, pa tek onda dođe 'zloglasna i kontroverzna' na veliko rusko tržište gdje su uglavnom već dobro poznate informacije i teze koje Gessen kompilira. Uostalom, ova Putinova kritičarka već godinama piše provokativno i drži uredničke pozicije po tiskovinama u istoj toj Rusiji; živi u Moskvi, ima američku putovnicu i bila je aktivna na protuputinovskim prosvjedima protekle zime.

Knjigu Gessen piše iz perspektive povratnice koja je od 14. do 24. godine života boravila u SAD-u, da bi se 1991. godine vratila u Rusiju s vjerom u reformatorsku postkomunističku epohu, zaposlila se kao novinarka i počela u tom novom društvu graditi vrlo uspješnu karijeru. S vremenom je stekla nezanemarivo iskustvo: radila je u tiražnim perjanicama ruske žurnalistike, u potragama za zanimljivim reportažama 90-ih je proputovala mnoge daleke krajeve uvjerljivo najprostranije zemlje svijeta, uključujući i Kavkaz. Nekoliko puta boravila je u Čečeniji, izvještavala iz Beslana, a s vremenom je njen CV obogaćen i impozantnim nizom suradnji s američkim tiskovinama. U svom radu upoznala je mnoge istaknute i pozadinske aktere novije ruske povijesti.

Danas je Maša Gessen predstavnica liberalne generacije koja je 90-ih u Moskvi bila na konju, jureći u bolju budućnost, da bi prelaskom vlasti u Putinove ruke vrlo brzo postala marginalizirana ili bila sasvim uklonjena. Mnogi akteri te epohe izgubili su utjecaj i aktualnost: ispali su iz parlamenata, dobili otkaze, završili u emigraciji, ubijeni su ili su umrli u sumnjivim okolnostima. Problem te generacije javnih djelatnika – čak i kada je riječ o idealistima i nekompromitiranim pojedincima - leži u dojmu da su oni bili na konju za bolju budućnost dok se većina stanovništva Rusije rušila u blato koje se stvaralo pod kopitima tih konja. Sada, kada velesila oporavljena u nekoj vrsti prosvijećenog apsolutizma, plaćajući sumnjivu društvenu cijenu, ipak bilježi 10-godišnji ekonomski oporavak nakon 15-godišnje ekonomske agonije, liberali koji su spremni napisati knjigu u kojoj će jedan od najautoritetnijih sugovornika biti oligarh Boris Berezovski, a kao jedan od glavnih martira i lučonoša napretka biti predstavljan oligarh Mihail Hodorkovski – u Rusiji jednostavno ne može pronaći mnogo čitatelja koji će joj pristupiti s povjerenjem.

184764,180191,178909,181298

Unatoč tome, djelo Maše Gessen sadrži zanimljiva mjesta i teze, no ostaje dojam njihove nerazrađenosti i povremene neautentičnosti; za titulu 'najkontroverznije biografije godine' autorica se ipak morala više potruditi u dokumentarističkoj i teoretskoj razradi ove knjige. U štivu od 250 stranica, namijenjenom za laku konzumaciju, bez fusnota i popisa literature, mnogi interesantni sadržaji preneseni su iz tuđih knjiga (uključujući i službenu Putinovu biografiju!) te iz tuđih, odavno objavljenih novinarskih istraživanja. Gessen je isporučila djelo koje ima svoj značaj u dokumentiranju društvenih klimatskih mjena moderne epohe, pa i u klasifikaciji od ranije poznatih neuralgičnih točaka Putinove vladavine (rat u Čečeniji, tragovi KGB-a u bombaškim napadima na stambene zgrade, potonuće podmornice Kursk, tragedija u Beslanu, medijska kontrola, način vođenja procesa protiv Hodorkovskoga...) no ova knjiga više djeluje kao kritički esej na temu Putinove uloge u suvremenoj ruskoj povijesti, popraćen načelno zanimljivim, ali šturo potkrijepljenim psihoanalitičkim sugestijama poput one da Putin boluje od 'egzotičnije' varijante kleptomanije – pleoneksije ('neutaživa želja da se ima ono što zakonito pripada drugima'). 

Naime, zanimljiva svjedočanstva svojedobnog Putinova promotora, a danas zakletog neprijatelja Borisa Berezovskog, po kojima je Putina odmah zapamtio još ranih 90-ih 'jer je bio jedini činovnik koji nije uzimao mito' (slični se iskazi množe kako knjiga teče), Hessen u finišu, povezujući dvije-tri anegdote i slučaja koji su vremenski odvojeni 20-ak godina, ruši mit o nepotkupljivosti Vladimira Vladimiroviča pomalo fantastičnom teorijom da Putin ne želi postotke, nego on uzima da bi oduzeo – sve. Način na koji se autorica pozabavila tom ambicioznom tezom možda je vrijedan neke provokativne kritičke kolumne, ali ne i knjige koja pretendira biti biografija. 

Gessen djeluje najuvjerljivije dok opisuje situacije i ljude iz vlastitog neposrednog iskustva, jezivu atmosferu koja dovodi do smaknuća ljudi koji nisu zločinci ni kriminalci niti je nužno državni vrh imao izravne veze s njihovom likvidacijom - ali često ne može pobjeći ni od odgovornosti. No autentičnost ove knjige kao cjeline ozbiljno ruši samonametnuto odgonetanje 'tajne velike moći' osobe koja je Misteriozo ove knjige – Vladimir Putin. Maša Gessen mora dokazati da je dostojna napisati knjigu koja zalazi iza kulisa čovjeka kojeg nikada nije osobno upoznala. Kao što, uostalom, nikad nije upoznala ni Grigorija Pereljmana, živog-živcatog matematičkog genija koji je odbio milijun dolara za dokazivanje Poincareova teorema i od tada živi strogo povučen od javnosti. No i o njemu je napisala biografiju.

U crno-bijelom svijetu, gdje je Putin monstruozni negativac, a svi njegovi protivnici najnormalniji borci za slobodu i boljitak Rusije, teze o diktatorovoj patološkoj potrebi da prisvaja tuđu imovinu, ili cifre od 40 milijardi dolara Putinova osobnog bogatstva, ne trebaju se dodatno elaborirati i istražiti. Možda je to dovoljno za prođu u zapadnim knjižarama, ali u Rusiji samorazumljive crno-bijele interpretacije znaju djelovati prilično iritantno. Primjerice, mnogi se u Rusiji slažu da Mihail Hodorkovski sjedi u zatvoru kao primjer selektivnog procesuiranja ruskih pretvorbenih tajkuna i montiranog političkog procesa. 

No pisati o njemu u knjizi kao o nerealiziranom meceni nove ruske socijaldemokracije, zaključiti da 'sjedi jer je želio biti neovisan', a pritom zaobići da je deset godina isti taj slobodoumni Hodorkovski na najbeskrupuloznije načine zgrtao osobno bogatstvo, gradio privatnu vojsku i kroz Yukos nastojao ovladati cjelokupnim naftnim zalihama Rusije (vidi mnogo suvisliju knjigu Davida Hoffmana: 'Oligarsi'), te da je 2003. godine uhićen u istom mjesecu u kojem je pregovarao s dvije američke naftne kompanije o krupnom dioničarskom ulasku u njegov friški pretvorbeni megaimperij – to doista nije put da se o suvremenoj Rusiji nakucka relevantna knjiga.

Vladimir Putin ostaje podjednako tajanstvena i daleka ličnost, no bez obzira na kvalitetu ovog, s obzirom na sve okolnosti, ipak hrabrog publicističkog djela, bit će šteta ako ono ne izađe u Rusiji i ne izazove oštru, zdravu, kritičku javnu raspravu - ne samo o Putinu kao diktatoru, nego o nizu teških i traumatičnih događaja koji su tijekom njegove duge vladavine gurnuti pod tepih, poput serije nikad razjašnjenih eksplozija u stambenim zgradama diljem Rusije na prijelazu stoljeća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još