SDA:

Otvoriti i granični prijelaz Izačić za izvoz robe u Hrvatsku

31.03.2012 u 21:23

Bionic
Reading

Stranka demokratske akcije (SDA), koja predstavlja ključnu bošnjačku stranku u vladajućoj koaliciji u Bosni i Hercegovini, u subotu je odlučila pokrenuti inicijativu da se i granični prijelaz Izačić na sjeverozapadu te zemlje uvrsti na popis onih preko kojih će biti moguć izvoz prehrambenih proizvoda u Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju

Takav prijedlog usvojen je na sjednici glavnog odbora SDA koja je održana u Bihaću i ujedno je odgovor na brojne zahtjeve gospodarstvenika iz tog dijela BiH da im se osigura mogućnost izvoza robe u Hrvatsku i nakon 1. srpnja naredne godine.

Taj će prijedlog biti upućen na razmatranje Vijeću ministara a predsjednik glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je kako je uvjeren da će vlada to i prihvatiti i obaviti potrebne dogovore s Hrvatskom.

"Mogu kazati da će Izačić biti treći granični prijelaz na kojemu će biti omogućen izvoz u Hrvatsku odnosno u EU", kazao je Genjac novinarima.

Zbog strogih pravila kontrole proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla koji se uvoze u EU za sada je planirano da se na granici Hrvatske i BiH za to osposobe samo dva granična prijelaza i to na jugu Bijača kod Metkovića koji se tek gradi, te Gradiška na sjeveru.