Svijet 16 UHIĆENJA

Kina ugasila internetske stranice zbog glasina

Kineske vlasti zatvorile su 16 internetskih stranica i uhitile šestero ljudi optuženih za širenje glasina o neuobičajenom kretanju vojnih vozila po Pekingu, objavili su u subotu državni mediji nakon političkog pada jednog od visokih dužnosnika Komunističke partije

Vlasti su ugasile stranice zbog glasina o "vojnim vozilima koje ulaze u Peking i da se nešto čudno događa u Pekingu", prenijela je agencija Xinhua kasno u petak glasnogovornika Državnog ureda za internet.

Smjena Bo Xilaia, partijskog šefa u gradu Chongquingu 15. ožujka, uzdrmala je vladajuću Komunističku partiju koja se priprema za smjenu vodstva kasnije ove godine.

Nakon njegove smjene, popularni blogovi uključujući i one koje vode tvrtke Sina Corp. i Tencent Holdings Ltd, bili su preplavljeni glasinama o državnom udaru.

Sina i Tencent isključili su mogućnost ostavljanja komentara od 31. ožujka do 3. travnja kako bi "očistile blog od glasina i ostalih ilegalnih informacija", navodi Xinhua.

Blogeri u Pekingu morali su do sredine ožujka objaviti svoja prava imena ili će se u suprotnom suočiti s pravnim posljednicama.

Brojni korisnici strahuju da je cilj ograničavanja slobode izražavanja na internetu ušutkavanje anonimnih i oštrih "online" komentara u zemlji u kojoj internet nudi rijetku priliku za otvorene rasprave.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još