LISNATO TIJESTO I RECESIJA

Crne prognoze za Veliku Britaniju

31.03.2012 u 13:51

Bionic
Reading

U Parizu očito nemaju razumijevanja za akrobacije britanskog državnog ekonoma Georgea Osbornea koji pokušava namaknuti novac u budžet porezom na vruće lisnato tijesto i dizanjem poreza na gorivo. Francuski think-tank Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj predviđa Velikoj Brotaniji tehničku recesiju u ovoj godini. Jedina zemlja eurozone koja će se slabije razvijati bit će Italija

Britanska je proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine pala za 0,1 posto, plus što je pala u zadnjem kvartalu prošle godine za 0,3. Ugledna pariška Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj predviđa Otočanima recesiju bez ikakva izgleda za oporavak u 2012. Drukčije rečeno, Velika Britanija bit će svjetska ekonomija s najsporijim izlaskom iz krize u prvoj polovini ove godine, prenosi The Guardian.

Informacija pada kao šamar ministru financija Georgeu Osborneu koji u zadnje vrijeme izvodi bizarne vratolomije ne bi li pokrpao proračunske rupe. Tako je predložio porez na vruću hranu s ulice  – lisnata tijesta, hot dogove, pečene piliće... – i to po formuli da ako je temperatura hrane za određen broj stupnjeva veća od temperature ambijenta, kupci će je platiti više, piše Daily Mail. Slikovito, buhtla koja je odstajala sat vremena u dućanu koštat će manje.

Drugi Osborneov eksces je najava povećanja trošarina na gorivo, na što su reagirali prijevoznici cisterna. Sve ovih dana dobiva paranoične razmjere, jer su uoči Uskrsa vozači najavili štrajk, a ljudi masovno počeli puniti rezervoare na crpkama ne bi li mogli putovati za praznike. Stvaraju se masovni redovi, benzinske pumpe mahom ostaju bez goriva, mnoge profitiraju na panici, a vlada moli građane da ne pune rezervoare dok nisu barem napola ispražnjeni najavljujući kako štrajka neće biti.

Općenito, poslovna klima u eurozoni i Velikoj Britaniji je nakon blagog uzleta krajem prošle godine ponovno siva. Tzv. business confidence u padu je u Španjolskoj i Njemačkoj, a Francuska i Italija bilježe nešto više optimizma. U Velikoj Britaniji posebno je na udaru građevinski sektor, jedan od ključnih motora ekonomskog oporavka. Jedan od najvećih konstruktora Balfour Beatty najavljuje otpuštanje 12.000 radnika zbog smanjenog ulaganja javnog sektora i slabe količine komercijalnih gradnji.

Pariška organizacija također je upozorila da je perspektiva Europe za nadolazeće vrijeme vrlo slaba. Kao glavni razlog navode nedovoljna briselska osiguranja za krizne zemlje poput Italije, Španjolske, Portugala i Irske, a za koje bi trebalo garantirati najmanje bilijun eura. Fond za spas je trenutačno ograničen na 750 milijardi.