INAUGURACIJA NOVIH MJERA

Antiterorizam usred predsjedničke kampanje u Francuskoj

31.03.2012 u 13:46

Bionic
Reading

Najnovija akcija francuske policije, u kojoj je uhapšeno sedamnaest sljedbenika tzv. radikalnog islama, uslijedila je odmah dan nakon pokopa Mohameda Meraha u Toulouseu, odgovornog za sedam ubojstava. Prema riječima predsjednika Sarkozyja, operacija se najavljuje kao inauguracija novih antiterorističkih mjera u Francuskoj

Iako je u svojim je istupima predsjednik nastojao predstaviti akciju kao neovisnu mjeru zauzdavanja radikalnih islamističkih tendencija koja, dakle nije direktno vezana uz prošlotjedne događaje u Toulouseu, čak je i on morao priznati da je kontekst ubojstava igrao bitnu ulogu u lansiranju operacije. Ministar unutarnjih poslova Claude Guéant bio je mnogo direktniji tvrdeći da se radi prije svega o razbijanju naoružanih, dakle potencijalno opasnih skupina.

Kao argument naveo je nekoliko zaplijenjenih kalašnjikova, pištolj marke Glock i jednu granatu. Zasad je najzvučnije ime među uhićenicima Mohamed Achamlane, vođa malobrojne, no glasne skupine Forsane Alizza ('Konjanici ponosa'). Utjecaj skupinice, koju je i službeno prošlog mjeseca raspustio Claude Guéant se ili precjenjuje, što radi policija ili pak podcjenjuje, što radi službeno Vijeće muslimanske religije u Francuskoj.

Prema neimenovanim izvorima iz policije, francuski mediji navode brojku od oko još stotinu osumnjičenika koji će vjerojatno biti privedeni u doglednom razdoblju. Zasad je teško i odveć rano procijeniti pravi doseg antiterorističkih operacija francuskih specijalaca, kako zbog šturih podataka koji su izašli u javnost, tako i zbog kroničnog manjka vizije političkih čelnika.

Lajtmotiv islamofobije

Islamofobija, kao više-manje lajtmotiv francuske i europske političke scene posljednjih godina, pojavljuje se uglavnom u valovima različitog intenziteta. Dok se zajednički prošlotjedni istup, odmah nakon ubojstava pred židovskom školom u Toulouseu, predsjednika i najviših predstavnika židovske i muslimanske zajednice u kojem se pozvalo na sabranost, nacionalno jedinstvo i na odbijanje svih štetnih amalgama na liniji terorizam - religijske skupine mogao ocijeniti kao jedan od trezvenijih političkih poteza u posljednje vrijeme, nova serija uhićenja ostavlja puno više prostora za sumnju.

Zasad, službeni diskurs nije zašao u ksenofobne ispade i stalno se ponavlja kako se radi o veoma ciljanim uhićenjima, koja su navodno predmet višemjesečnih istraga policije. No ne uzeti u obzir predizborni kontekst predsjedničkih izbora u Francuskoj, u kojem je Sarkozy tek nedavno zabilježio sitni rast u anketama, bilo bi naprosto naivno.