30. GODIŠNJICA

Argentinski intelektualci protiv komemoracije rata na Malvinima

31.03.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Argentinski intelektualci najavili su da odbijaju sudjelovati u obilježavanja sjećanja na 2. travnja, tridesetu godišnjicu argentinskog iskrcavanja na Malvinskom otočju, pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva od 1833. godine

'Kao državljani Argentine ne slažemo se s odlukom prema kojoj je 2. travnja, dan kada su se argentinske trupe iskrcale na Malvinima, nazvan Danom bivših boraca i poginulih u borbama na Malvinima', stoji u njihovu priopćenju.

'Teška tragedija koja se dogodila 1982., zahvaljujući beskrupuloznoj diktaturi, a i danas je u njezinoj pozadini retrogradni nacionalizam, poziva nas na odgovornost, kao i sve stanovnike Argentine', stoji u priopćenju.

Deklaraciju su među ostalima potpisali i povjesničar Luis Alberto Romero, redatelj Manuel Antin i filozof Juan Jose Sebreli.

Od 1833. Malvinsko otočje je pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva koje ga naziva Falklandskim otočjem. U središte pozornosti došlo je nakon napetosti između dviju zemalja 1982. koje su rezultirale sukobom od 2. travnja do 14. lipnja u kojem je poginulo 649 argentinskih i 258 britanskih vojnika.