NEZADOVOLJNI I U SRBIJI

U Vojvodini blokade cesta zbog prosvjeda seljaka

30.03.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Više stotina vojvođanskih poljoprivrednika krenulo je traktorima u Beograd kako bi prosvjedovali zbog loše agrarne politike države, no njihov je pohod zaustavila policija zbog čega je pola prometnica u Vojvodini blokirano

 Poljoprivrednici prosvjeduju jer su nezadovoljni novim načinom poticanja ratarske proizvodnje, za koji smatraju da favorizira prerađivačka industrija na štetu poljoprivrednih proizvođača, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Član organizacijskog odbora prosvjeda Miroslav Ivković ispričao se zbog problema u prometu i rekao da do blokada cesta ne bi ni došlo da se policija nije ispriječila pred poljoprivrednicima na traktorima na putu za Beograd.

"Mi želimo propustiti sva vozila, ali nam policija svojim blokadama to ne dopušta, kako bi to pripisala nama", rekao je Ivković.

Uz podsjećanje da će zbog uskraćivanja prava na slobodu kretanja uputiti tužbu srbijanskom ustavnom sudu, Ivković je rekao da je upućen dopis ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa da odgovore tko je odlučio da se poljoprivrednicima uskrati prolaz.

Blokadama cesta u Vojvodini prethodili su pregovori u Beogradu s ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, no dogovor o promjeni spornih uredbi o subvencioniranju po ostvarenom prinosu žitarica, industrijskog bilja, krumpira i duhana, nije postignut.

Sličan prosvjed organiziran je koncem svibnja prošle godine, a blokade su uklonjene nakone dogovora s ministarstvom poljoprivrede o isplati poticaja.