THE GUARDIAN

'Korumpirana desničarska ljiga uništava Hrvatsku'

Bionic
Reading

Britanski dnevnik Guardian u svojem današnjem izdanju bavi se 'korumpiranim ljigavcima s desnice' u Srednjoj Europi, pa je tako Hrvatska dobila zapaženu ulogu u članku koji obrađuje i korupcijske skandale desnih stranaka u Slovačkoj, Austriji i Češkoj

Iako može zvučati kao zabavna umjetnička instalacija, riječ je o ozbiljnom poslu: u Pragu postoji agencija koja će vam grad predstaviti kroz brojne korupcijske skandale tamošnje političke elite. Umjesto Karlovog mosta, turističko-korupcijski vodič iz agencije Corrupt Tour će znatiželjnicima pokazati mjesta na kojima su se dogovarale krađe milijuna državnih eura. To je, navodi Guardian, savršen primjer korupcijske močvare u koju je potonula Srednja Europa, čemu je i Hrvatska dala svoj nemali doprinos.

Sanader na sudu

'Lovačke zabave, skupi pokloni, pijane potjere autima, prisluškivanje tajne policije, vrećice pune novca i tretiranje državnog budžeta kao privatnog računa su samo dio nevjerojatno prljavih afera koje već mjesecima okupiraju naslovnice novina u Srednjoj Europi.

Austrija, Slovačka, Hrvatska i Češka su usred korupcijske ljige koju su stvorili političari nezajažljive želje za javnim novcem', piše Guardian, koji konstatira da je 'obim korupcije šokantan'.

Hrvatski je slučaj posebno obrađen u tekstu: 'U Hrvatskoj sljedeći mjesec treba početi suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koje će dati jasan uvid raširene političke korupcije u proteklom desetljeću. Sanader i njegova stranka HDZ, koja je većinom vodila državu u proteklih dvadeset godina, tvrde da su nevini za optužbe da su isisali 10 milijuna eura iz državnog budžeta za privatna i stranačka sredstva.' Guardian napominje da se 'Sanaderu već sudi za druge korupcijske skandale'.

Zbog toga je HDZ 'izgubio izbore u prosincu', ističe Guardian, koji dodaje da je korupcija srušila i desnu vladu u Slovačkoj. O austrijskim korupcijskim skandalima je već detaljno pisao i tportal, no vrijedi napomenuti da je Guardian donio i poražavajući podatak da 70 posto Austrijanaca nema povjerenje u sudstvo svoje države.

Ipak, bez obzira na Sanadera i HDZ, najspektakularnija je korupcijska afera u Češkoj. Bivši gradonačelnik Praga i moćni biznismen Roman Janoušek je, zahvaljujući snimkama koje su iscurile u javnost (a smatra se da ih je napravila češka tajna služba), razotkriven kao neformalni vladar grada, koji s aktualnim gradonačelnikom Pavelom Bemom radi s gradskim novcem što hoće i kad hoće. Transkripte tih često vulgarnih i prilično ljigavih razgovora je objavio dnevnik Mlada fronta dnes, no skandal je svoj vrhunac doživio prošli tjedan, kada je Janoušek pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću.
Pijani Roman Janoušek je svojim Porcheom udario drugi auto, a onda još i pregazio njegovu vozačicu te krenuo bježati s mjesta zločina.

No, njegovo teturanje su uhvatile sigurnosne kamere, pa je sve objavljeno na YouTubeu, a Janoušek je uhićen. Pavel Bem pak poriče optužbe za pranje novca i korupciju, no snimke govore suprotno.

Pijani bijeg dužnosnika pred policijom