NAJBOGATIJA ZEMLJA SVIJETA

Kakve će koristi Hrvatska imati od otvaranja veleposlanstva u Dohi?

31.03.2012 u 13:26

Bionic
Reading

'Provedenim analizama, a nakon usuglašavanja svih sukreatora hrvatske vanjske politike, došlo se do zaključka kako je Katar najbolje rješenje za otvaranje hrvatske diplomatske misije', objasnili su za tportal iz MVEP-a. Važnost zemalja Perzijskog zaljeva za Hrvatsku i njezinu vanjsku politiku posljednjih se godina izrazito povećala, kako zbog uspjeha zabilježenih u povećanju robne razmjene uz izraženi hrvatski suficit, tako i u uspjehu hrvatskih graditelja u ostvarenju kapitalnih infrastrukturnih projekata. 'Dodatna prisutnost Hrvatske u zemljama Zaljeva ujedno je i strateški potez za daljnje jačanje hrvatske gospodarske diplomacije na tom prostoru', dodali su iz MVEP-a

Premda je ministrica za vanjske i europske poslove Vesna Pusić rekla kako razmišlja o zatvaranju nekih hrvatskih diplomatskih predstavništava, sa Zrinjevca nam je potvrđeno kako se, nakon usuglašavanja svih sukreatora hrvatske vanjske politike, u Dohi otvara hrvatsko veleposlanstvo. Štoviše, predsjednik Ivo Josipović najavio je otvaranje za svibanj ove godine.

Posljednjih su se godina intenzivirali kontakti između Hrvatske i Katara u svim segmentima, a razmijenjeni su i službeni posjeti na najvišim političkim razinama. Nadalje, obostrano postoji želja daljnjeg intenziviranja svekolike suradnje, posebice u gospodarstvu. Nekoliko hrvatskih tvrtki već uspješno posluje u Kataru, a brojne druge iskazuju interes za iskorak na ovo, nadasve, perspektivno tržište. Također, u želji za zbližavanjem dviju kultura i naroda kroz edukacijske, kulturne i gospodarske sadržaje, u Zagrebu je u ožujku osnovana i Hrvatsko-katarska udruga.

'Katar je postao razvijena država s vizijom edukacije, međunarodnih odnosa i gospodarskog razvitka. Odlučili smo osnovati udrugu, jer želimo otkriti Hrvatsku Kataru i obrnuto', kazao je Danijel Koletić, predsjednik Hrvatsko-katarske udruge.

I Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani planira doći na otvaranje džamije u Rijeci

I Katar želi što tješnju vezu s Hrvatskom. Prvi korak ove suradnje zasigurno je uvođenje svakodnevne linije Qatar Airways na relaciji Zagreb - Doha (s ekstenzijom u Budimpešti) što će svakako doprinijeti boljoj suradnji dviju zemalja, jačanju turizma i obostranih interesa općenito.

Otvaranje veleposlanstva u Dohi u tom će smislu značajno olakšati kako dolazak gospodarstvenika, tako i turista iz Katara i drugih zemalja Zaljeva u Hrvatsku. Naime, dosad su zemlje Zaljeva konzularno pokrivane iz Kaira čime je vizni režim bio prilično kompliciran.

Katar - najbogatija zemlja svijeta

Katar je najbogatija zemlja svijeta per capita, u kojoj zbog posljedica globalne ekonomske krize nije odgođen ili zaustavljen nijedan infrastrukturni projekt te se nameće kao najsigurnije i dugoročno najperspektivnije tržište od svih zaljevskih zemalja.

'Recentni uspjeh u izgradnji središnjeg prometnog čvorišta u Dohi, domaćinu svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, šire je otvorio vrata hrvatskim građevinskim tvrtkama koje će svoj uspjeh nastojati kapitalizirati i pojačati prisutnost u regiji što za sobom povlači i veći broj hrvatskih državljana s privremenim boravištem u tim zemljama', objašnjavaju iz MVEP-a.

Razvojni proračun Katara do 2022. iznosi 180 milijardi američkih dolara, a sredstva su namijenjena za razne infrastrukturne projekte, poglavito vezane uz predstojeća domaćinstva svjetskog rukometnog prvenstva 2015. i svjetskog nogometnog prvenstva 2022. U tom smislu proaktivan pristup jačanju sveopćih bilateralnih odnosa s Katarom, uz izravnu političku potporu kroz rezidentnu diplomatsku nazočnost, od ključnog je značaja za daljnji razvoj konkretnih oblika suradnje Hrvatske i Katara, s posebnim naglaskom na gospodarski aspekt.

U konačnici, i same zemlje Zaljeva manje su bile pogođene svjetskom gospodarskom krizom, a respektabilan investitorski kapacitet svrstava ih među najpoželjnije potencijalne strane investitore u našoj zemlji.

Doha, Katar