Svijet OSTALI SU SAMI

Sirijski pobunjenici: Braćo Arapi, izdali ste nas!

Protivnici sirijskog režima pozvali su u petak na prosvjede, nezadovoljni zbog pasivnosti arapskih zemalja prema krvavu gušenju pobune u zemlji, dan nakon arapskog summita koji se završio tek pozivom režima i oporbe na dijalog

'Muslimani i Arapi su nas se odrekli (...) ali je Bog uz nas (...) i naša odlučnost će nas dovesti do pobjede', piše na mrežnoj stranici pod nazivom Sirijska revolucija 2011. koja poziva Sirijce, kao i svakog petka u zadnjih godinu dana, da izađu na prosvjede protiv režima Bašara al-Asada.

Arapski čelnici koji su u četvrtak održali summit u Bagdadu, propustili su pozvati Asada na odlazak s vlasti i pružiti potporu naoružavanju pobunjenika, budući da su prije nekog vremena u UN-u iznijeli plan kojim se predviđa prijenos ovlasti predsjednika države na njegova potpredsjednika.

Sudionici susreta na vrhu ograničili su se time da režim i oporbu pozovu na 'ozbiljan' dijalog i odbiju bilo kakvu vojnu intervenciju u Siriji, gdje vojska nastavlja ofenzivu na pobunjene gradove, u kojoj svakodnevno ginu desetci ljudi, većinom civila.

U četvrtak je u nasilju diljem zemlje poginulo četrdesetak osoba, među kojima 24 civila, po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još