RADIKALNI ISLAMISTI

Toulouse: Uhićeno 20-ak pomagača Mohameda Meraha

30.03.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Policija je u petak ujutro uhitila dvadesetak radikalnih islamista u Francuskoj, napose u Toulouseu, više od tjedan dana nakon smrti Mohameda Meraha, ubojice na skuteru, doznaje se od izvora bliskih istrazi

Odmah nakon Merahove (22) smrti državni odvjetnik u Parizu Francois Molins rekao je da je istraga 'sada usredotočena na pomagače' Mohameda Meraha

Predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od policije da izvrši 'procjenu' opasnosti osoba za koje se zna da njeguju simpatije prema radikalnom islamu.

Tu sveobuhvatnu operaciju proveli su istražitelji Glavne uprave za unutarnje obavješćivanje (DCRI) uz pomoć elitne jedinice nacionalne policije Raide u Toulouseu, Nantesu, Le Mansu, Parizu i okolici.

Uhićenja se događaju dan nakon Merahova pokopa na groblju Cornebarrieuu, u predgrađu Toulousea, u nazočnosti tridesetak mlađih osoba iz njegove četvrti i bez članova obitelji.

Merah je ubijen 22. ožujka nakon 32-satne opsade njegova stana u Toulouseu, gdje se bio zabarikadirao. U trima napadima ubio je trojicu vojnika, židovskog rabina i troje djece. Zločine je, kako je sam rekao, počinio u ime Al Kaide.

Njegov stariji brat Abdelkader Merah je u istražnom pritvoru zbog sumnje da mu je pomagao u tim ubojstvima.