POGLEDAJTE KAKO

Španjolci ratuju za radnička prava

29.03.2012 u 21:17

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika je u središtu Madrida u četvrtak navečer sudjelovalo u štrajku protiv reforme tržišta rada, koja izaziva zabrinutost Španjolaca zbog nezaposlenosti i vladine politike štednje. Prosvjedi i nasilje proširili su se i na Barcelonu

Prosvjednici su mahali crvenim zastavama, u boji dva velika španjolska sindikata UGT i CCOO, defilirajući ulicama središta Madrida, prema trgu Puerta del Sol.

Jedan od prosvjednika je objasnio da ga sudjelovanje u štrajku stoji 60 eura manje na plaći, ali on se odlučio založiti za svoja prava.

Dva velika sindikata su pozvala na veliki 24-satni opći štrajk i ukazala na reformu tržišta rada koju primjenjuje vlada, kojom nastoji smanjiti nezaposlenost, a kojom su ublaženi uvjeti otkaza.

Sindikati drže da će ta reforma pogoršati ionako rekordnu nezaposlenost, koja sada iznosi 22,85 posto, dok sama španjolska vlada predviđa ukidanje 630.000 radnih mjesta tijekom 2012. i nezaposlenost od 24,3 posto krajem godine.

Od ponoći, kada je štrajk počeo, uhićeno je 58 ljudi, a ozlijeđeni se broje kako među prosvjednicima, tako i policajcima.


Vlada se nada kako će reformom potaknuti tvrtke da zaposle nove radnike, dok sindikati smatraju da će se time smanjiti radnička prava.

Kako štrajk ne bi potpuno paralizirao zemlju, sindikati i javne službe postigli su dogovor o održavanju minimalne razine usluga. To bi u Madridu trebalo značiti da će prometovati 30 posto vlakova podzemne željeznice i gradskih autobusa. Međunarodni željeznički promet ograničen je na 20 posto, a u zračnim će lukama biti otkazano oko 50 posto letova, javlja HRT

Španjolska vlada na sutrašnjoj sjednici namjerava predstaviti prijedlog proračuna za 2012. sa svim mjerama štednje. No iz Europe su stigle ocjene da to neće biti dovoljno za izvlačenje zemlje iz krize, već da će Španjolskoj trebati međunarodna financijska pomoć, kakvu su dobile Grčka i Portugal.

Današnji opći štrajk šesti je u Španjolskoj od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977, a posljednji je održan 29. rujna 2010, dok su na vlasti bili socijalisti. Sindikati se protive reformi tržišta rada koju je vlada prihvatila 11. veljače kao sredstvo borbe protiv rekordne nezaposlenosti kojom je obuhvaćeno 22,85 radno sposobnog stanovništva. Oni tvrde da će se tom reformom stanje dodatno pogoršati jer Vlada 2012. predviđa ukidanje 630 000 radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti na 23,4 posto.

Španjolska je vlada proračunskim rezovima osigurala 8,9 milijardi eura, a povećavanjem poreza trebala bi namaknuti još 6,3 milijarde. No to je još kap u moru u odnosu na 50 milijardi eura koliko će, prema procjenama stručnjaka, biti nužno da se ostvari ovogodišnji cilj.

Nasilje u Barceloni

Između mladih i snaga reda su u četvrtak u Barceloni izbijali žestoki incidenti u sklopu općeg štrajka u Španjolskoj, navelo je regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

'Policija je morala intervenirati i upotrijebiti gumene metke suočena s brojnom nasilnom skupinom', rekao je glasnogovornik ministarstva.

Prema katalonskoj televiziji skupine mladih su palile kontejnere za smeće, razbile izlog jednog dućana i sukobile sa specijalcima, koji su pucali gumene metke u tlo.

Sporadični incidenti su izbijali tijekom dana u Barceloni, gdje su deseci tisuća prosvjednika defilirali u četvrtak navečer nakon dana općeg štrajka koji su sazvali španjolski sindikati.