UZBUNA NA SJEVERU EUROPE

Buktinja prijeti katastrofalnom devastacijom

28.03.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Baklja još uvijek gori na platformi Elgin u Sjevernom moru, iz koje već tri dana curi eksplozivni plin, a stručnjaci brinu da bi plamen mogao izazvati katastrofu neslućenih razmjera. Zbog velikog oblaka plina evakuirano je više od 300 stanovnika na škotskoj obali

Glasnogovornik naftne kompanije Total, u čijem je vlasništvu platforma, kaže da se oblak plina prostire na znatno nižoj razini od plamena na platformi, koja se nalazi oko 240 kilometara od škotskog grada Aberdeena. Prema njegovim riječima, baklja je ostavljena u plamenu prilikom evakuacije platforme u nedjelju, pri čemu se očekivalo da će se vatra s vremenom sama ugasiti.

Iscurjeli plin probija se kroz more i okružuje platformu. U obližnjim vodama, prema dostupnim informacijama, nalazi se i do 23 tone plinskog kondenzata na površini od šest nautičkih milja.
Plamena buktinja nalazi se na visini od 90 metara iznad mjesta curenja plina.

David Hainsworth
, direktor Totala za zdravstvo, sigurnost i okoliš, izjavio je za BBC da su ranije informacije koje je ta tvrtka priopćila medijima bile pogrešne. Hainsworth je priznao da je plamen još uvijek u naponu snage i da nije predviđeno kada bi se vatra mogla ugasiti – 'za sat vremena, za 24 sata, dva dana' ili duže od toga.


Rekao je da prilikom evakuacije nije bilo vremena za gašenje vatre, jer je sigurnost radnika bila apsolutan prioritet. Da je bilo vremena, radnici bi razmotrili i gašenje baklje, dodao je Hainsworth.

Jake Molloy iz sindikata RMT, koji zastupa radnike na platformama, kaže da buktinja može rezultirati 'katastrofalnom devastacijom'.

Britanski ministar energetike Charles Hendry kaže da mu je iz Totala rečeno da je plamen dobrano iznad razine plina. Britanska vlada vjeruje da će Total znati pravilno reagirati na situaciju, prvo je trebalo
evakuirati radnike i proglasiti zabranjenu zonu.

Shell je uklonio čak 120 radnika s platforme Shearwater i postrojenja Hans Deul, koje se nalaze oko sedam kilometara od Elgina.

Škotska vlada kaže da su ministri stalno i u potpunosti informirani o razvoju događaja. 'Svako curenje plina na evakuiranom postrojenju na moru razlog je za veliku brigu', rekao je škotski ministar za zaštitu okoliša Richard Lochhead.

'Ključno je da Total i britanska vlada osiguraju maksimalnu transparentnost i da sve informacije budu dostupne javnosti. To bi trebalo uključivati ne samo detalje o razinama rizika, već i o tome na koji način se rizik procjenjuje', rekao je Lochhead.

Škotska vlada odgovorna je za morski okoliš. 'Očekuje se da će se plinski kondenzat prirodno raspršiti, a kako sada stvari stoje, minimalni su rizici za okoliš. Ipak, s nespokojem pratimo situaciju', rekao je Lochhead.

Total je poručio da razmatra nekoliko mogućnosti za prekid curenja plina, što bi moglo potrajati i šest mjeseci.