NOVI PRIJATELJI

Kako će Katar pomoći hrvatskom gospodarskom bumu?

28.03.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Država Katar, koja ima drugi najveći BDP po stanovniku na svijetu, svake godine bilježi veliki gospodarski rast i postaje jedan od vodećih financijskih centara, a svoju percepciju gradi kroz kulturu, sport i edukaciju. Hrvatska, koja je gladna investicija, veliki je potencijal prepoznala u ovoj državi Perzijskog zaljeva koja joj može pomoći da doživi gospodarski bum. S druge strane, Katar želi što tješnje veze s Hrvatskom. U želji za zbližavanjem dviju kultura i naroda kroz edukacijske, kulturne i gospodarske sadržaje u Zagrebu je osnovana Hrvatsko-katarska udruga

Zašto baš suradnja s Katarom? Danijel Koletić, predsjednik Hrvatsko-katarske udruge, naglasio je kako je Katar postao interesantan svijetu kada se počeo brendirati kroz naftu.

'Povijest i gospodarstvo ove države zasnivalo se na lovcima na perle, ribarstvu, beduinskom načinu života. Otkrićem nafte ostvaren je napredak u svakom smislu, a Katar je postao razvijena država s vizijom edukacije, međunarodnih odnosa i gospodarskog razvitka. Odlučili smo osnovati udrugu jer želimo pokušati otkriti Hrvatsku Kataru i obrnuto', kazao je Koletić.

'U roku od 100 dana planira se otvoriti i hrvatsko veleposlanstvo u Dohi. Ukoliko do toga dođe, uvelike će se olakšati komunikacija s ovim djelom svijeta s obzirom na kompliciran vizni režim, koji se još uvijek rješava preko Egipta, a sama procedura traje 20-30 dana', objasnio je Koletić te naglasio kako se ovdje radi o udruzi građana, a ne o tvrtki.

'Ovo definitivno neće biti pasivna udruga. Cilj ove udruge je promicanje trgovine, poslovnih odnosa, kulture, sporta i edukacije. Kroz udrugu želimo pružiti informacije o arapskoj kulturi i poslovanju s arapskim svijetom. Činjenica je da naši poslodavci ne znaju sve detalje arapskog poslovnog svijeta te ih je iznimno važno upoznati s time', dodao je Koletić.

'Djelatnosti udruge su planiranje rada na području promoviranja gospodarske suradnje RH i države Katar, informiranje javnosti o kulturnoj baštini Hrvatske i Katara kroz organizaciju, predavanja, izložbe i kulturne manifestacije u obje države, zatim razvijanje programa međunarodne suradnje, izdavanje knjiga i časopisa iz područja različitih djelatnosti, poticanje suradnje dviju država na području sporta i kulture, održavanje susreta, seminara, konferencija i javnih tribina s ciljem upoznavanja i razmjene znanja s područja sporta, kulture, poslovne suradnje, edukacije i ekologije, povezivanje sveučilišta, instituta i znanstvenika, te jačanje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje', dodao je glavni tajnik udruge, Seif Aldin Salameh

Aziz ef. Hasanović, iz Islamske zajednice Hrvatske, koji je ujedno i ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete, kazao je kako je ovim putem svim hrvatskim tvrtkama omogućen ulazak na katarsko tržište.

'Islamska zajednica u Hrvatskoj je prepoznala partnera u udruzi. Njeno osnivanje je važno zbog razbijanja različitih predrasuda. Kroz komplementarne edukativne programe jedna država će se približiti drugoj. Na taj će način doći do profiliranja kvalitetnijeg odnosa, koji je dosad bio samo na deklarativnoj razini', kazao je Hasanović.

'Ovu šansu treba iskoristiti. Sazrelo je vrijeme, otvaramo nove mogućnosti za obje države. Halal certifikat će ojačati konkurentnost hrvatskih proizvođača, to je ulazna viza za 44 zemlje, ne samo za Katar. Katar želi što tješnju vezu s Republikom Hrvatskom. On može biti dodatni partner za gospodarski bum Hrvatske', naglasio je Hasanović, koji je ovom prilikom kao predstavnik Centra za certificiranje halal kvalitete s udrugom potpisao sporazum o suradnji.

Prvi korak ove suradnje zasigurno je uvođenje svakodnevne linije Qatar Airways na relaciji Zagreb - Doha (s ekstenzijom u Budimpešti), što će svakako doprinijeti boljoj suradnji dviju zemalja, jačanju turizma i obostranih interesa općenito.

Novi izazov u Hrvatskoj predstavljaju islamske banke s kojima udruga također želi upoznati Hrvatsku te će i po tom pitanju održati edukacijske programe.