OBAMA PORUČUJE

'Pakistan mora uvažiti američke sigurnosne interese'

27.03.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u utorak pakistanskom premijeru Jusufu Gilaniju da se nada da će razmatranje napetih odnosa dviju zemalja u pakistanskom parlamentu bili izbalansirano i da će uvažavati američke sigurnosne potrebe

Pakistanski parlament izrađuje preporuke o tome kako da se dalje razvijaju odnosi Pakistana i SAD-a nakon što su oni već mjesecima zategnuti od prošlog srpnja kada su američki komandosi upali u Pakistan i likvidirali vođu Al Kaide Osamu bin Ladena u srpnju prošle godine.

Islamabad je taj napad nazvao napadom na svoj suverenitet.

'Pozdravljam činjenicu da parlament u Pakistanu razmatra, nakon opširnog proučavanja, prirodu ovog odnosa', kazao je Obama na početku susreta koji se održava na margini summita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu.

SAD pakistansku suradnju smatra ključnom za američke napore da se stabilizira Afganistan prije nego borbene jedinice napuste tu zemlju na kraju 2014. godine. Pakistan ima snažne tradicionalne veze s afganistanskim talibanima i drugim militantnim skupinama.

'Mislim da je za nas važno da to bude dobro obavljeno', kazao je američki predsjednik.

Obama je rekao da se nada da će parlamentarna analiza rezultirati izbalansiranim pristupom koji poštuje pakistanski suverenitet no također poštuje američke interese vezane uz nacionalnu sigurnost i potrebu da se SAD bori protiv terorista koji su ga u prošlosti napadali.