BUSINESS INSIDER

'Fimi media je 'ubod igle', a ne borba protiv kriminalne zvijeri'

27.03.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Preliminarna saslušanja s najvećeg suđenja za korupciju u Hrvatskoj započela su u Zagrebu prošlog tjedna, a u njima sudjeluje i bivša vladajuća stranka i njezin bivši vođa i premijer zbog suočavanja s optužbama da su si priskrbili najmanje 70 milijuna kuna od tvrtke u državnom vlasništvu za financiranje raskošnog osobnog stila života, kao i za troškove političke kampanje, piše Business Insider

Takozvana afera Fimi media koja je nazvana po marketinškoj tvrtki za koju se sumnja da se koristila kao glavni kanal za prikupljanje i širenje navodnih političkih crnih fondova postavljena je za glavni medijski događaj u Hrvatskoj u kojoj će se na klupi za svjedoke naći bivši i sadašnji politički moćnici. Ono što je možda još važnije, ovaj će slučaj služiti kao primjer navodne borbe protiv korupcije u zemlji koja treba postati članica EU-a 1. srpnja 2013, piše Business Insider.

Suđenje za aferu Fimi media sigurno će pomno pratiti dužnosnici EU-a koji ipak priznaju da je u posljednjih nekoliko godina Hrvatska ostvarila velik napredak u istraživanju kriminala među 'bijelim ovratnicima' u Hrvatskoj.


Uspješan progon bivšeg premijera bi, dakle, nedvojbeno koristio zemlji koja će se konačno ugurati među članice Unije dogodine, piše Business Insider. Međutim, prema riječima Nataše Srdoč, supredsjedateljice Adriatic Instituta za javne politike koji Business Insider opisuje kao jedini neovisni think-tank u Hrvatskoj, koji je dugo bio gorljivi kritičar hrvatske političke korupcije, posljednje suđenje u konačnici ne predstavlja ništa više nego privremeno rješenje za hrvatske socijalno-ekonomske bolesti.

'Slučaj Fimi media samo je jedan primjer pljačke koja se događa u Hrvatskoj posljednjih 20 godina i jasno opisuje zašto Hrvatska zaostaje za većinom bivših komunističkih zemalja u privatizaciji i stvaranju transparentne i otvorene vlade', dodaje Srdoč.

'Ovaj slučaj je tek 'ubod iglom', prije nego učinkoviti pristup borbi protiv 'hrvatskih kriminalnih zvijeri' i uspostavi vladavine prava i zaštite vlasničkih prava', zaključila je Srdoč za Business Insider.