GLAS RAZUMA

Al Jazeera neće objaviti snimke pokolja u Toulouseu

27.03.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Videosnimke koje je snimio krvnik iz Toulousea, Mohamed Merah, koji je u svojim ubilačkim pohodima ubio sedam osoba, dobila je Al Jazeera u Parizu, kažu policijski izvori, a prenosi BBC. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy molio je u utorak televizijske mreže da ne objave videosnimku. Al Jazeera je odlučila da snimke pokolja ipak neće pustiti u javnost

Francuska se još nije oporavila od ubojstva koje je počinio Mohamed Merah mjesec prije predsjedničkih izbora. On je ubio troje židovske djece, rabina i tri vojnika u gradu Toulouseu.

Paket je poslan Al Jazeeri navodno 21. ožujka, odnosno onog dana kada je policija okružila Merahov stan, navodi dnevni francuski list Le Parisien.

Istražitelji pokušavaju saznati je li pošiljku u utorak navečer poslao sam Mohamed Merah ili je u srijedu ujutro to učinio neki njegov pomoćnik, piše Reuters. Merah je snimao s kamerom pričvršćenom na tijelo.

Na snimku su montirane islamske pjesme i čitanja iz Kurana, navodi Al Džazira.

'Pozivam direktore svih televizijskih postaja koje bi mogle imati snimku da je ne objave ni pod kojom izlikom zbog poštovanja prema žrtvama i prema Francuskoj', rekao je Sarkozy nakon sastanka sa šefovima policije u Parizu.

Francuski medijski regulator CSA također je zatražio od televizijskih postaja da ne emitiraju snimku.