SJEVERNA KOREJA

'Nikad se nećemo odreći prava na lansiranje'

27.03.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja se 'nikad' neće odreći prava na lansiranje 'civilnog satelita', izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok nekolicina zemalja poziva Pjongjang da preispita svoju odluku o lansiranju satelita najavljenom za sredinu travnja, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda

'Nikada se nećemo odreći prava na lansiranje civilnog satelita, to je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju', ističe KCNA, prenoseći izjave komunističkog režima.

U tom priopćenju KCNA-e, Sjeverna Koreja ističe da je pozvala američku NASA-u da pošalje svoje stručnjake (na lansirni poligon) 'kako bi se svojim očima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita'.

Pjongjang je nešto ranije bio objavio kako je pozvao strane novinare i stručnjake - ne spomenuvši NASA-u - da nazoči toj operaciji planiranoj između 12. i 16. travnja, kojom će se obilježiti sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Ova izjava iz Pjongjanga dolazi u času kada je njezin južni susjed i zakleti neprijatelj Južna Koreja domaćin susreta na vrhu na temu sigurnosti nuklearnog materijala radi sprečavanja nuklearnog terorizma.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da je riječ o prikrivenom lansiranju rakete usprkos rezolucijama UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke pokuse.