ODGODA LOKALNIH IZBORA

Tihić i Dodik iznenadili političku scenu u BiH

27.03.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Prijedlog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika o odgodi općinskih izbora u Bosni i Hercegovini, koji bi trebali biti održani u listopadu, iznenađenje je za ostale stranke-članice vladajuće koalicije u toj zemlji, a otvoreno protivljenje toj zamisli iznijeli su predstavnici stranaka koje su u oporbi na nekoj od razina vlasti.

Komentirajući ovaj prijedlog, član predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP)Saša Magazinović izjavio je u utorak "Dnevnom avazu" kako su u toj stranci, koja se smatra jednom od ključnih članica vladajuće koalicije, iznenađeni ovom inicijativom, posebice stoga jer je dvojbena zakonska osnova po kojoj bi uslijedila odgoda.

'Očekujemo potpunije obrazloženje od inicijatora', kazao je Magazinović dodajući kako je SDP apsolutno spreman u listopadu testirati povjerenje koje ima kod građana.

Tihić i Dodik su u ponedjeljak na sastanku u Banjoj Luci ustvrdili kako bi provedba općinskih izbora predstojeće jeseni bila neracionalna te da bi ih trebalo organizirati zajedno s općim izborima najavljenim za 2014. godinu. Njihovo je stajalište kako bi se time ostvarile značajne uštede s obzirom na to koliko stoji organiziranje izbora. Obrazloženo je kako bi se u slučaju postizanja političke suglasnosti pokrenule odgovarajuće zakonske procedure za odgodu izbora i njihovo naknadno organiziranje za dvije godine, a to bi značilo i donošenje potrebnih odluka u državnom parlamentu.

Šef kluba zastupnika HDZ BiH u parlamentu BiH Mato Franjičević, čija je stranka također dio vlasti, kazao je kako u toj zemlji ima važnijih stvari koje bi trebalo rješavati od rasprave o tome treba li ili ne odgađati općinske izbore. "Ova ideja može se razmatrati no dok me netko snažno ne uvjeri da je odgoda lokalnih izbora doista racionalna i opravdana ne bih tu ideju podržao", izjavio je Franjičević.

Odgodi lokalnih izbora izrijekom za sada su skloni jedino u HDZ 1990. Glasnogovornik te stranke Veso Vegar kazao je kako postoje pravni, gospodarski i politički razlozi za odgodu. "Znam da to nije dobro gledajući samo s demokratskog aspekta, no BiH je stalno u nekoj izbornoj kampanji", kazao je Vegar.

U oporbenom Savezu za bolju budućnost (SBB) odlučno su protiv odgode općinskih izbora jer računaju kako bi se na njima pokazalo nezadovoljstvo birača sadašnjom vlašću.

"Jasan je strah Tihića i Dodika od gubitka predstojećih lokalnih izbora, no iz SBB poručujemo da bi najbolje bilo da umjesto produženja mandata (općinskih čelnika) oni budu skraćeni i da u listopadu budu provedeni i lokalni i opći izbori", izjavila je Edina Latif, izvršna tajnica trenutačno najveće oporbene stranke na razini Federacije BiH.

Iz SBB-a su najavili kako će već od svibnja početi s organiziranjem prosvjednih skupova protiv sadašnje vlasti, a prvi takav trebao bi se održati u Sarajevu.

S takvim pristupom suglasno su i u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koja na razini države koalira s Dodikovom SNSD-om, ali je u oporbi na razini Republike Srpske.

"Trenutačno stanje zahtijeva izvanredne izbore, a ne odgodu lokalnih", kazao je glavni tajnik SDS-a Dragan Ćuzulan optužujući Tihića i Dodika da svojom inicijativom tek pokušavaju kupiti dodatno vrijeme.