AMNESTY INTERNATIONAL

Najmanje 676 osoba pogubljeno tijekom 2011.

27.03.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Najmanje 676 osoba pogubljeno je u ukupno 20 zemalja tijekom 2011. godine. Najveći broj pogubljenja dogodio se u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu. U Kini je pogubljeno više ljudi nego u svim ostalim zemljama svijeta zajedno. Stvarni razmjeri primjene smrtne kazne u Kini nisu dostupni jer su ti podaci državna tajna, stoji u izvješću Amnesty Internationala

Broj potvrđenih pogubljenja na Bliskom istoku porastao je za gotovo 50 posto. Zbog naglog porasta izvršenih pogubljenja u Iranu, Iraku i Saudijskoj Arabiji, u 2011. je pogubljeno 149 osoba više u odnosu na 2010. godinu. Tijekom 2011. tek je 20 od 198 zemalja u svijetu provodilo pogubljenja, što predstavlja smanjenje za više od trećine, u usporedbi sa stanjem otprije deset godina. Naime, 2002. godine pogubljenja su se provodila u 31 zemlji. Više od dvije trećine zemalja u svijetu, njih čak 140, ne primjenjuje smrtnu kaznu ni u zakonu ni u praksi. Ublaženja ili oprosti smrtne kazne zabilježeni su u 33 zemlje u 2011, što je porast u odnosu na 2010. godinu, kada su takvi slučajevi zabilježeni u 19 zemalja. Najmanje 18.750 osoba čekalo je izvršenje smrtne kazne na kraju 2011. Smrtna kazna izricala se i izvršavala u slučajevima preljuba i sodomije u Iranu, religijskih kaznenih djela poput krivovjerstva u Iranu, blasfemije u Pakistanu, kao i 'vračanja' u Saudijskoj Arabiji; zatim za krijumčarenje ljudskih kostiju u Republici Kongu te za kaznena djela zlouporabe droga u više od deset zemalja.

Najmanje tri osobe pogubljene su u Iranu za zločine koje su počinili prije navršene osamnaeste godine, čime se krše međunarodni zakoni. U većini zemalja u kojima su osobe osuđene na smrt ili pogubljene sudski procesi nisu dosegli međunarodne standardne poštenog suđenja. U nekim je zemljama, kao što su Bjelorusija, Kina, Iran, Irak, Sjeverna Koreja i Saudijska Arabija, to uključivalo iznudu ‘priznanja’ mučenjem ili drugim oblicima okrutnog postupanja. Strani se državljani nerazmjerno češće suočavaju s primjenom smrtne kazne u zemljama poput Malezije, Saudijske Arabije, Singapura i Tajlanda. U Bjelorusiji i Vijetnamu zatvorenici, njihove obitelji i odvjetnici nisu bili obaviješteni o predstojećem pogubljenju.

U Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji provodila su se javna smaknuća. Parlamenti Benina i Mongolije usvojili su nove zakone da bi mogli ratificirati ključni sporazum UN-a usmjeren na ukidanje smrtne kazne.

AFRIKA

Somalija, Južni Sudan i Sudan tri su zemlje koje su izvršavale pogubljenja tijekom 2011. u subsaharskoj Africi. Sierra Leone je objavio, a Nigerija potvrdila službeni moratorij na pogubljenja.

SJEVERNA I JUŽNA AMERIKA

SAD je jedina država na oba američka kontinenta koja je tijekom 2011. provodila pogubljenja. Broj pogubljenja u SAD-u tijekom godina opada. Godine 2002. provedeno je 71 pogubljenje, 2010. godine 46 pogubljenja, 2011. godine provedena su 43 pogubljenja, a 78 novih smrtnih presuda doneseno je u SAD-u u 2011. godini, što predstavlja pad u primjeni smrtne kazne u usporedbi s prosječnih 280 smrtnih kazni godišnje osamdesetih i devedesetih godina. Od 1973. godine 140 osoba osuđenih na smrt u SAD-u oslobođeno je krivnje. Illinois je postala šesnaesta država koja je ukinula smrtnu kaznu, a u državi Oregon najavljen je moratorij na smrtnu kaznu. S iznimkom od najmanje šest novih smrtnih kazni ukupno u Gvajani, Svetoj Luciji i Trinidadu i Tobagu, na području Južne Amerike i Kariba nije bilo primjene smrtne kazne u 2011. godini.

AZIJA I PACIFIK

S iznimkom pet novih smrtnih presuda u Papui Novoj Gvineji, u pacifičkoj regiji nije bilo izricanja smrtnih kazni u 2011. Niti jedno pogubljenje nije zabilježeno u Singapuru, a po prvi put u 19 godina ni u Japanu nije bilo izvršavanja smrtne kazne. U Kini su vlasti ukinule smrtnu kaznu za najmanje 13 kaznenih djela koja uglavnom pripadaju sektoru privrednog kriminala, ali te izmjene zakona također predviđaju smrtnu kaznu za najmanje dvije nove vrste teških kaznenih djela. U Tajvanu je vlada ukinula smrtnu kaznu u vojnom zakonodavstvu za niz zločina, uključujući otmicu, trgovinu oružjem i krivotvorenje novčanica.

EUROPA

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi i bivšem Sovjetskom Savezu koja je izvršavala smaknuća u 2011.

Latvija je 97. zemlja u svijetu koja je poduzela sve važne korake da bi ukinula smrtnu kaznu za sve vrste zločina.

BLISKI ISTOK I SJEVERNA AFRIKA

Smaknuća u Iraku, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu obuhvaćaju 99 posto svih zabilježenih pogubljenja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Amnesty International posjeduje vjerodostojne podatke o značajnom broju nepotvrđenih ili tajnih smaknuća u Iranu, koja bi gotovo udvostručila broj službeno priznatih pogubljenja.

Smrtna kazna - Amnesty International