Svijet GRČIĆ U BRUXELLESU

'Jačamo apsorpcijske kapacitete za EU fondove'

Hrvatska ubrzano radi na pripremama za punopravno članstvo kada će iz strukturhih i Kohezijskog fonda EU-a moći povlačiti višestruko veće iznose nego što do sada u pretpristupnom razdoblju, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić nakon sastanka s povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom

U pretpristupnom razdoblju Hrvatska je imala na raspolaganju negdje oko 150 miliuna eura godišnje, a sada ulazimo u razdoblje u kojem ćemo na raspolaganju godišnje imati preko milijardu eura. Po tome se vidi koliko je posao pred Hrvatskom u fazi priprema za povlačenje tih sredstava i koliko još moramo raditi na jačanju apsorpcijskih kapaciteta', rekao je Grčić, koji je sastanak s Fuelom ocijenio vrlo uspješnim.

Grčić je dodao da su u pripremama već napravljeni prvi koraci, u okviru ministarstva regionalnog razvoja osnovane su posebne jedinice koje se bave koordinacijom priprema za korištenje europskih fondova, a na razini Vlade uspostavljena je koordinacija koja će od sada nadzirati cijeli proces. 'Sada idemo na jačanje kapaciteta po pojedinim ministarstvima i svim drugim institucijama koje će imati ključnu ulogu u korištenju europskih fondova u budućnosti', rekao je.

Na sastanku je bilo riječi i tzv. sarajevskom procesu, odnosno o organizaciji donatorske konferencije krajem travnja u Sarajevu namijenjene stambenom zbrinjavanju izbjeglica i prognanika u regiji. Riječ je o projektu od preko 500 milijuna eura, iznosu koji bi uključivao i dio sredstva iz nacionalnih proračuna iz četiri države regije.

'Time bi se u velikoj mjeri riješio gorući problem naše regije, to jest posljedice ratova od prije 15 i 20 godina', rekao je Grčić.

Grčić će u utorak razgovarati i s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom također o pripremama Hrvatske za buduće korištenje sredstava iz Strukturnih i Kohezijskog fonda te o sudjelovanju Hrvatske u kreiranju buduće Kohezijske politike za razdoblje 2014–2020. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još