PREDSJEDNIČKI IZBORI

Macky Sall osvojio birače Senegala

26.03.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Macky Sall objavio je u ponedjeljak pobjedu na predsjedničkim izborima u Senegalu, a tisuće stanovnika glavnog grada Dakara izašle su tijekom noći na ulice slaveći pobjedu nad 85-godišnjim bivšim predsjednikom Abdoulayom Wadeom koji je na vlasti bio od 2000. godine

Trubeći automobilima, udarajući u bubnjeve te pjevajući i plešući, stanovnici Dakara razdragano su dočekali promjenu vlasti, u nadi da će se novi šef države više pozabaviti pitanjem gladi od Wadea.

'Veliki pobjednik ovih izbora je senegalski narod', kazao je 50-godišnji Sall u svojim prvim izjavama. 'Pokazali smo svijetu da je naša demokracija zrela. Bit ću predsjednik svih Senegalaca', poručio je bivši premijer koji je Wadea napustio 2008. godine.

Wade je priznao poraz vrlo brzo nakon što su počeli pristizati rezultati glasovanja.

'Rezultati koji stižu pokazuju da je Macky Sall pobijedio. Kao što sam i obećao, nazvao sam ga u nedjelju navečer i čestitao mu', kazao je Wade koji je bio pod pritiskom Francuske, SAD-a i drugih zemalja da se ne kandidira za novi, treći mandat.

Sall je u svojoj predsjedničkoj kampanji isticao da će raditi na smanjenju životnih troškova, uključujući smanjenje poreza na rižu.

Senegal je jedina zapadnoafrička zemlja koja od stjecanja nezavisnosti nije doživjela građanski rat ili državni udar, poput, primjerice Malija, u kojem je vojni udar izvršen prošli tjedan.