ZLATKO LAGUMDŽIJA:

'Podmeću mi dijelovi propalih politika i mafija'

26.03.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija nazvao je 'najbrutalnijim lažima i nebulozama' tvrdnje kako je obećao potporu ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću u njegovoj kandidaturi za predsjedatelja opće skupštine Ujedinjenih naroda.

'Vrijeme je da krenemo u lov na one koji su ovo kreirali da bi generirali probleme u Bosni i Hercegovini, ali i regiji', izjavio je Lagumdžija kako ga u ponedjeljak citira "Dnevni avaz".

Navodi o tome kako je Zlatko Lagumdžija obećao potporu BiH Jeremićevoj kandidaturi pojavili su se nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić ponudio ostavku na sve dužnosti u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP).

Dio medija u BiH prenio je tvrdnje kako je jedan od razloga za to i Komšićevo nezadovoljstvo stajalištima što ih je Lagumdžija iznio tijekom službenog posjeta Beogradu kada je, među ostalim, bilo riječi i o Jeremićevoj kandidaturi.

Lagumdžija sada tvrdi kako su takve tvrdnje plasirali 'ostaci poraženih struktura u BiH, ali i neke strukture unutar vladajuće koalicije'.

'Oni ovo pokušavaju iskoristiti da nas posvađaju i u regiji i u državi', kazao je Lagumdžija ne objašnjavajući na koga točno misli osim što je dodao kako su u pitanju 'dijelovi propalih politika i mafijaške strukture koje imaju političko pokriće i njihovi medijski trabanti'.

Cilj onih koji kreiraju sukobe u vladajućoj koaliciji, tvrdi Lagumdžija, je zadržati status quo i spriječiti reforme poput donošenja zakona o oduzimanju opljačkane imovine.

'No BiH nema alternativu unutarnjim reformama. Mi se očevidno borimo za reforme zajedno s ljudima koje treba reformirati. Ili ćemo ih reformirati ili ćemo ih skloniti i oni to znaju', kazao je Lagumdžija.

On je dodao kako će u odnosu na Jeremićevu kandidaturu BiH konačnu odluku donijeti u naredna dva mjeseca pri čemu je moguće da ta država bude i bez stajališta ukoliko ne bude suglasnosti u Predsjedništvu BiH.

Željko Komšić
ranije je izrijekom kazao kako se odlučno protivi potpori Jeremiću zbog njegova odnosa prema BiH.

Sam Jeremić je pak proteklog vikenda dobio jasnu potporu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pa je za očekivati kako će srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na tome inzistirati i tijekom rasprave u državnom vrhu.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović još se nije očitovao o tome kako će glasovati kada na dnevnom redu bude rasprava o Jeremićevoj kandidaturi.