LOMBARDI BRANI PAPE

'Ni Benedikt XVI. ni Ivan Pavao II. nisu štitili pedofile'

26.03.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice odbacio je optužbe da je papa Benedikt VI., kao pročelnik Zbora za nauk vjere, bio upoznat s Macielovim zloporabama i da su on i Ivan Pavao II. štitili meksičkog pedofilskog svećenika osnivača Kristove legije. Nakon ne baš upečatljivog posjeta Meksiku, jer je vidljivo da je papa jako star i umoran, Benedikt XVI. danas stiže na Kubu

'Papa se oduvijek zauzimao za istinu i providnost', istaknuo je o. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, na konferenciji za novinare u gradu Leon. U razgovoru s novinarima vatikanski je glasnogovornik istaknuo Papinu radost zbog susreta s djecom te Papinu tvrdnju da se jedino kulturnim i moralnim odgojem savjesti mladih može voditi borba protiv nasilja. Rekao je i da se Papa neće susresti s predsjedničkim kandidatima, kao ni s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom na Kubi, koji u Havani nastavlja liječenje raka.

U vezi ak vjerske slobode, o kojoj se žestoko debatira u parlamentu, rekao je da Crkva ne traži povlastice, nego da može sudjelovati u životu meksičkog društva (što stranke ljevice baš i ne žele).

Potvrdio je susret Pape sa žrtvama terorizma i trgovine drogom, a rekao je također da se Sveti Otac neće susreti sa žrtvama pedofilije.

'Pape nisu znale'

Kad se u nekim zemljama susreo sa žrtvama pedofilije, podsjetio je o. Lombardi, to je učinio na zahtjev biskupa; susreti su bili pripremljeni i uključeni u proces dijaloga i potpore žrtvama. Uostalom, na nekim je Papinim putovanjima do susreta došlo, a na nekima nije, primjerice u Francuskoj i Portugalu.

'Nepravedno je govoriti o Benediktu XVI. kao o papi koji je djelovao protiv istine i providnosti', kazao je Lombardi odbacujući optužbe da je Papa kao pročelnik Zbora za nauk vjere bio upoznat s Macielovim zloporabama, a kojemu je kao Papa zabranio obavljati svećeničku službu.

'Ovo vrijedi i za blaženoga Ivana Pavla II. On nije znao za dvojaki Macielov život, za tamnu Macielovu stranu. Obojica su, i papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI., uvijek bili za istinu i za providnost u vezi zlostavljanja maloljetnika', rekao je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Papa je jučer slavio misu pred velikim mnoštvom (BBC kaže 300.000 ljudi, a meksička crkva to diže na 600.000 vjernika) a na kojoj je pozvao na obnovu vjere i posebno napao narkomafiju (koja je odnijela 50.000 života) i korupciju.



Meksiko City previsoko za Papu

Nije se susreo s predsjedničkim kandidatima i tako relativizirao komentare da je posjet planiran uoči predizborne kampanje (predsjednički su izbori 1. srpnja) kako bi lobirao za kandidatkinju desnog centra, Josefinu Vazquez Motu, možebitnu nasljednicu sadašnjega predsjednika Felipea Calderona (čija stranka dominira državom Guanajuatu koju je posjetio kao jedinu točku puta u Meksiko).

Papa nije zaobišao grad Meksiko, jer tamo vlada ljevica i zato što u tom gradu postoji pravo na brak istospolnih zajednica, kao i pravo na pobačaj, već zato što se glavni grad nalazi na 2.400 metara visine što je previše za zdravlje 85-godišnjeg poglavara Katoličke crkve.

Nakon skromnoga programa u Meksiku, jer ga svaki napor košta, što se vidjelo na subotnjoj misi, Papa stiže u trodnevni posjet Kubi, gdje su katolici u manjini i gdje postoji napetost jer je, leteći prema Meksiku, Benedikt XVI. kazao da komunizam na otoku više nije funkcionalan i da je spreman za duboke promjene u kojima Crkva želi, mirno i dijaloški, pomoći.