ZONA IZMEĐU DVIJE KOREJE

Obama posjetio 'granicu slobode'

25.03.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju demilitariziranu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak potpore i solidarnosti sa svojim saveznikom u Seulu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa sljedeći mjesec.

Obama je doputovao u Seul uoči sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti, koji će početi u ponedjeljak. Iz glavnog grada je helikopterom prevezen do američke baze na rubu demilitarizirane zone.

"Momci, vi ste na granici slobode", rekao je Obama pred pedesetak vojnika u Camp Bonifasu, bazi smještenoj na južnokorejskoj strani najutvrđenije granice na svijetu, koju je Bill Clinton za posjeta 1993. nazvao "najstrašnijim mjestom na Zemlji".

"Razlika između Južne i Sjeverne Koreje ne može biti vidljivija, ne može biti jasnija, i kada je u pitanju sloboda i kada je u pitanju napredak", kazao je Obama.

Obama je proveo desetak minuta na visokoj promatračkoj platformi DMZ-a, zaštićen neprobojnim staklom dvogledom gledao na sjevernokorejsku stranu i razgovarao s vojnicima na straži.

Obamin posjet DMZ-u dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u regiji zbog najavljenog testiranja sjevernokorejske rakete sljedeći mjesec. Washington je osudio tu namjeru Pjongjanga, koji tvrdi da se radi o lansiranju satelita, i ocijenio je kršenjem sjevernokorejskog obećanja da će zaustaviti nuklearni program i lansiranja projektila dugog dometa.

Američki predsjednik na summitu u Seulu namjerava izvršiti pritisak na ruskog i kineskog kolegu da svojim utjecajem pokušaju zaustaviti to lansiranje.

Bio je ovo prvi Obamin posjet DMZ-u, koji dijeli Korejski poluotok od završetka Korejskog rata 1953. godine, i jedan od načina da pokaže snagu američkog i južnokorejskog savezništva te zahvali barem dijelu od 30 tisuća američkih vojnika razmještenih u Južnoj Koreji.

S druge strane DMZ-a opet vlada tuga. Danas se, naime, obilježava sto dana od smrti "Dragog vođe" Kim Jong-ila. Sve zastave u državi su na pola koplja, a sirene točno u podne po mjesnom vremenu označile su početak trominutne šutnje.

Novi vladar, Kim Jong-un, treći član dinastije Kim koji je preuzeo vlast, poklonio se pred portretom svoga oca u palači u Pjongjangu u kojoj je sahranjen. I on je posjetio DMZ početkom ožujka, poručivši vojnicima da uvijek moraju biti maksimalno pripravni jer su stalno pod neprijateljskom prijetnjom.