NA REFERENDUMU

Slovenci odlučuju o pravu homoseksualaca na usvajanje

25.03.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Danas se u Sloveniji izlazi na povijesni i kontroverzni referendum, na kojem će stanovnici te države odlučiti o pravu homoseksualaca na usvajanje, konkretno djeteta svojeg partnera ili partnerice. Referendum je pokrenula Katoličkoj crkvi bliska udruga, skupivši 42 tisuće potpisa za njegovo održavanje

U Oscaru nagrađenom filmu 'Milk' postoji dio u kojem poznati gej aktivist Havey Milk, jedan od gradskih vijećnika San Francisca, sudjeluje u kampanji čiji je cilj poraziti referendum na kojem se glasa o tome smiju li homoseksualci predavati u školama. Milk poziva sve pripadnike LGBT zajednice da se angažiraju kako diskriminacijski prijedlog ne bi prošao, na što se cijela kalifornijska gej i lezbijska zajednica angažira u kampanji od vrata do vrata. Ova akcija pomogla je da se prijedlog nadmoćno porazi, no svjedoči o etički upitnom političkom izboru da se o ljudskim pravima odlučuje na referendumu.

Upravo to će se danas dogoditi u Sloveniji, gdje se glasa o tome smiju li homoseksualci usvajati dijete svojeg partnera ili partnerice. Takvo pitanje je na referendum došlo zahvaljujući kampanji udruge Građanska inicijativa za obitelj i dječja prava, za koju se smatra da je pod snažnim utjecajem Katoličke crkve. Slovenski biskupi nisu mogli podnijeti izmjenu Obiteljskog zakona kojom su izjednačene izvanbračne zajednice s bračnima u pravima, naročito kada je riječ o usvajanju djece. Zbog negativne propagande crkvenih satelita angažirala se i slovenska LGBT zajednica, pa i obitelji gejeva i lezbijki. Veliku pažnju javnosti izazvala je priča bake koja je istupila u novinama tražeći bračnu jednakost za unuka i njegovog dečka. Stvorila se i kontroverza oko afirmativnog teksta o homoseksualnosti u dječjem časopisu, a vodi se i internetska kampanja za to da se istospolnim parovima omogući usvajanje.

Sve te aktivnosti, baš kao u 'Milku', donose rezultate, pa ankete pokazuju da slovenska LGBT zajednica i njeni saveznici imaju veliku priliku pobijediti na referendumu. Protivnici ravnopravnosti gejeva i lezbijki te inicijatori referenduma objašnjavaju kako je njihov cilj srušiti liberalni Obiteljski zakon jer 'ne priznaje specifičnost uloge muškarca i žene u stvaranju života, odgajanju i razvoju djece, te djeci ne donosi nova prava', kako je rekao Aleš Prims iz Inicijative za obitelj. On ističe i da žele 'spriječiti uvođenje homoseksualne edukacije u škole, što bi se ovim zakonom otvorilo', te su stoga u veljači skupili 42 tisuće potpisa da bi pokrenuli referendum za mijenjanje Obiteljskog zakona iz lipnja 2011.

Ipak, ankete pokazuju da će Slovenci tijesnom većinom vjerojatno podržati ovu verziju Obiteljskog zakona, što će biti velika pobjeda za LGBT ravnopravnost i u regiji. Konzervativna vlada Janeza Janše odlučila je pilatovski oprati ruke od svega te ne sudjeluje u kampanji, ali će prihvatiti bilo koju odluku glasanja. U Sloveniji od 2006. godine postoji registrirano partnerstvo za istospolne parove, a vlada Boruta Pahora proširila je prava LGBT osoba i omogućila mnogoj djeci istospolnih obitelji lakši i sigurniji život.

Aktivisti nisu bili najsretniji što se o temeljnim ljudskim pravima odlučuje na referendumu, no nakon furiozne kampanje spremni su večeras slaviti. Ipak, treba podsjetiti i da su Slovenci u posljednje vrijeme prilično mrzovoljni na referendumima, te su odbili mnoge predložene zakone, ali razliku ovoga puta čini svijest kako se odlučuje o sudbini, pravima i životima vlastitih susjeda, kolega, rođaka, djece, prijatelja koji su homoseksualci. Zato ne bi bilo iznenađujuće da se Slovenija pokaže u iznimno tolerantnom svjetlu i podrži još više ravnopravnosti za svoje LGBT sugrađane. Uostalom, da se danas u Americi održava referendum o bračnoj ravnopravnosti za istospolne parove, sve ankete pokazuju da bi bila izglasana s oko 55 posto glasova, što direktno demokratsko izjašnjavanje naroda čini i dobrom prilikom za mjerenje koliko solidarnosti ima u jednom društvu.