POKOLJ U TOULOUSEU

Svjedočili smo fijasku francuske tajne službe

23.03.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Francuska protuobavještajna služba, koja slovi za jednu od najmoćnijih agencija na svijetu, u potpunosti je zakazala u slučaju sedmerostrukog ubojice iz Toulousea Mohameda Meraha, smatraju hrvatski stručnjaci koji se bave pitanjima sigurnosti, Mirko Bilandžić i Vlatko Cvrtila

Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta kaže da se radilo o klasičnom terorističkom aktu s jasno izabranim metama i ciljevima. 'Svaki terorizam je sigurnosna destabilizacija kojom je ugrožena nacionalna sigurnost, što povlači pitanje djelovanja sigurnosnih službi', smatra on. Postojalo je puno indikacija da je Merah potencijalno opasna osoba ako je istina da je bio u Afganistanu i da je tamo prošao terorističku obuku, kao i da je bio u kontaktima s pakistanskom tajnom službom.

S njim mišljenje dijeli i Vlatko Cvrtila koji smatra da su njegova putovanja u Afganistan bila dovoljan indikator za pojačanu prismotru jer nema mnogo francuskih muslimana koji imaju tako bliske kontakte s mrežama bliskim radikalnom islamu. 'Amerikanci takvim osobama zabranjuju ulazak u SAD i smatraju ih potencijalnom prijetnjom', objašnjava Cvrtila.

Francuzi su priznali da im je bio pod pojačanim nadzorom, nastavlja Cvrtila, ali očito im je u jednom trenutku ispao iz vidokruga jer nisu primijetili da kupuje oružje. 'Ta činjenica im je mogla pokazati da nešto planira. Tu možemo govoriti o propustu tajnih službi', govori nam Cvrtila.

Francuski ministra unutrašnjih poslova Claude Gueant još tijekom opsade odgovarajući na kritike rada francuske tajne službe rekao je da je najteže kontrolirati 'usamljene vukove'. 'Najteže je kontrolirati društvene pokrete koji nemaju razgranatu hijerarhijsku organizaciju poput Al Kaide. Ta teroristička organizacija dozvoljava članovima samostalne akcije, pa ih je teško kontrolirati. Lako je kontrolirati organizacije', objašnjava Bilandžić. Ipak, navodi on, ovdje se radilo o ozbiljnom propustu DST-a francuske protuobavještajne službe ako se uzme u obzir da je imao kontakte s radikalnim islamistima i posjedovao velike količine oružja.

'Što se tiče same akcije, mogu razumjeti da ga se htjelo uhvatiti živoga i izvesti pred lice pravde jer bi se na sudu razjasnilo mnogo toga vezanog uz ovaj slučaj', kaže Cvrtila.

I Bilandžić smatra da su Francuzi željeli više saznati o pozadini slučaja - ideologiji, grupi, mreži i suradnicima Mohameda Meraha. 'Ipak, s obzirom na to da je opsada potrajala, oni više nisu mogli čekati jer bi se pojavila sumnja i politički i sigurnosni sustav da ne mogu savladati jednog zabarakadiranog čovjeka', kazao je Cvrtila.

Bilandžić smatra da je bilo malo vjerojatno da će ga uhvatiti živoga sudeći prema profilu Mohameda Meraha koji je racionalno isplanirao teroristički akt i svjesno ušao u 'akciju bez izlaza'. 'Moglo se očekivati da će biti ubijen i sukobu s policijom ili da će počiniti samoubojstvo. Najmanje vjerojatno je bilo da će se predati', kazao je Bilandžić. Obojica se smatraju da je važan faktor u svemu i predsjednička kampanja koja traje u Francuskoj i činjenica da bi ovaj teroristički napad mogao koristiti Sarkozyju. 'Svaki teroristički akt je udar na nacionalni ponos, širi se strah, a zajednica se homogenizira', kazao je Bilandžić. Posljedice napada ostat će produbljeni jaz između francuske muslimanske zajednice i većinskog naroda, ali i šire implikacije koje uključuju u odnose sa Izraelom i druge međunarodne odnose.