U PETROVARADINU

Nakon pritiska iz Hrvatske obnavlja se kuća bana Jelačića

23.03.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić simbolično će otvoriti obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Navedena kuća je zaštićeni spomenik kulture i nalazi se u derutnom stanju te je građevina u stanju propadanja

Navedena kuća bila je višekratno predmet razgovora između dužnosnika Republike Hrvatske i Republike Srbije u kojima je isticana potreba obnove kuće, kao zaštićenog spomenika kulture, od interesa za obje zemlje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Hrvatska zajednica u Srbiji također je postavljala zahtjeve prema lokalnim i pokrajinskim tijelima radi sprečavanja propadanja ovog spomenika kulture.

Nedavno se urušio krov zgrade, nakon čega je hrvatska zajednica upozorila predsjednika vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Bojana Pajtića na alarmantno stanje glede objekta.

Danas je gradonačelnik Igor Pavličić telefonom izvijestio Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici da je grad Novi Sad donio odluku o obnovi kuće u Petrovaradinu te najavio simbolični početak obnove.