Svijet OPTUŽUJU WASHINGTON

Talibani najavili odmazdu zbog Balesovog pokolja!

Afganistanski talibani najavili su petak da će se osvetiti američkim vojnicima za pokolj stožernog narednika Roberta Balesa, koji je ubio 17 afganistanskih civila, jer nemaju povjerenja u američko pravosuđe

Bales bi na američkom vojnom sudu trebao biti optužen za 17 ubojstava i nekoliko pokušaja ubojstava, objavio je američki dužnosnik u četvrtak. Službena optužnica protiv njega još nije podignuta.

'Osveta je isplanirana i sigurno ćemo se osvetiti svim američkim snagama u Afganistanu jer ne vjerujemo američkim suđenjima', rekao Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

Talibani smatraju, baš kao i mnogi Afganistanci, da takav pokolj nije mogao počiniti samo jedan čovjek. 'Amerika pokušava prevariti ljude i za sve okriviti jednog vojnika. To je bio zločin američke vlade', rekao je Mudžahid.

Balesa se sumnjiči da je 11. ožujka napustio svoju bazu, ulazio u kuće afganistanskih seljaka i pobio 17 civila, uključujući devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana. Službeno podizanje optužnice bilo je najavljeno do kraja ovoga tjedna.

Njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu rekao je da se Bales ne sjeća tog događaja.
183743,183352,183535,183694
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još