GORUĆI PROBLEM

Vlada ide u Bruxelles zbog brodogradilišta

23.03.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Europska komisija pozdravlja odluku o prodaji brodogradilišta Brodosplit samoborskoj tvrtki DIV. Restrukturiranje brodogradilišta spada u obaveze iz poglavlja o tržišnom natjecanju koje Hrvatska u sklopu procesa monitoringa treba odraditi prije ulaska u Europsku uniju, koji je predviđen za ljeto 2013. godine

Na istoj sjednici Vlada je odbila ponudu poduzetnika Danka Končara za brodogradilišta Kraljevicu i Brodotrogir. Shodno novim događanjima, Europska komisija pozvala je hrvatske vlasti na sastanak na kojem bi se razjasnila trenutačna situacija i ispitali budući koraci.

Vezano uz prodaju Brodosplita, u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj uvjereni su da ugovor o prodaji brodogradilišta u potpunosti poštuje plan o restrukturiranju koji je odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i s kojim se složila Europska komisija. 'Čim dobijemo ugovor, vrlo brzo ćemo ga detaljno proučiti i raspraviti s hrvatskim vlastima', prenijeli su iz Delegacije europske unije u Hrvatskoj stavove Europske komisije o ovom gorućem problemu.

Što se tiče drugih brodogradilišta, u Europskoj komisiji kažu da im je poznato da je hrvatska Vlada odbila ponude za Kraljevicu i Brodotrogir koju je imala za njihovu privatizaciju i da se sada istražuju druge mogućnosti.