PREKID BORBE

Vijeće sigurnosti UN poziva Tamilske tigrove da se predaju

23.04.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN pozvalo je Tamilske tigrove da se predaju, kako bi pomogli da se spase civili uhićeni u sukobu na sjeveru Šri Lanke, gdje vladine snage uklanjaju zadnja gerilska uporišta.

Oslobodilački Tigrovi Tamilskog Eelama (LTTE) moraju "odmah položiti oružje, dopustiti pomoć UN-a u evakuaciji preostalih civila i početi politički proces kako bi se kroz dijalog okončao sukob", rekao je u srijedu navečer u New Yorku meksički veleposlanik Claude Heller, predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN u travnju u neobvezujućoj izjavi Vijeća.

"Pozivamo sve strane, uključujući i vladu, da poštuju međunarodno pravo i dopuste međunarodnim humanitarnim agencijama pristup onima koji su izloženi sukobu", rekao je Heller, nakon kasno završene sjednice Vijeća.

Borci Tamilskih tigrova ne mogu se "još dugo držati", rekao je u srijedu predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapaksa u Colombu nakon predaje dvojice čelnika LTTE-a, uključujući i Daya Mastera, glasnogovornika skupine.

Gerilci LTTE-a, suočeni s porazom nakon 26 godina borbe za zasebnu tamilsku državu na sjeveru i istoku Šri Lanke, sada su sabijeni na područje dugo osam kilometara na sjeveroistočnoj obali kod luke Mullaitivu, prema navodima vojske.

Vojska Šri Lanke je objavila da su njezini pripadnici tijekom ovotjednog napredovanja pomogli da oko 95.000 civila napusti to područje. Više od 150.000 prognanika sada se nalazi u područjima na sjeveroistoku koje nadzire vlada.

Budući da u tom području praktično nema međunarodne nazočnosti, niti stranih novinara, među zapadnim diplomatima vlada velika zabrinutost za razmjere stradanja civila, kako zbog silovitog granatiranja vladinih snaga tako i zbog prakse tamilskih gerilaca da koriste civile kao živi štit.

Veleposlanica SAD pri UN-u Susan Rice stanje je ocijenila "teškim" u obraćanju novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti.

"Mi osuđujemo akcije LTTE-a koji drže tisuće nevinih civila kao taoce u tzv. sigurnoj zoni. Mislimo da je apsolutan imperativ da obje strane prekinu borbu i teško granatiranje koje dovodi u opasnost tisuće civila", kazala je Rice.

Čim se okončaju borbe, SAD želi vidjeti dolazak humanitarne pomoći kao i napore za postizanje političkog rješenja, rekla je u srijedu američka državna tajnica Hillary Clinton u svjedočenju pred Odborom za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

"Vlada Šri Lanke zna da je cijeli svijet jako razočaran što, u svojim naporima da okonča ono što vidi kao 25 godina sukoba, nanosi takve neizrecive patnje", upozorila je Clinton.

Oko 3.000 pobunjenika predalo se vladi od siječnja, prema telefonskim izjavama visokih vojnih časnika iz Colomba, koje prenose američki mediji.

Velupillai Prabhakaran, vođa LTTE-a, nalazi se u od vlade proglašenoj sigurnosnoj zoni pokraj luke Mullaitivu, zajedno s civilima, navodi vojska.

Vlada drži tisuće civila u sjevernoj regiji Wanni, prema TamilNet-u, web portalu koji izvješćuje s tamilske perspektive. Portal prenosi priopćenje LTTE-a od 21. travnja, u kojem se navodi da je više od tisuću civila ubijeno u operacijama vlade u toj zoni u kojoj "prevladava krvoproliće", dok vojska odbacuje te optužbe.

"Iako nema provjerenih podataka o ukupnom broju žrtava, mi vjerujemo da je značajan broj ubijen ili ranjen u vojnim operacijama", kazala je Marie Okabe, glasnogovornica UN-a u srijedu u New Yorku.

Nikakva pomoć nije isporučena u područje sukoba od 1. travnja, navodi UN.