ISTRAGA OTKRILA

Bivši irski premijer lagao, a možda i krao

22.03.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Istraga je pokazala da je nekadašnji irski premijer Bertie Ahern lagao o podrijetlu novca uplaćenog na račune koji se povezuju s njime, kaže se u četvrtak u dugoočekivanu izvještaju o poslovanju jednog od arhitekata zlosretnoga irskog ekonomskog buma

To je objavljeno četiri godine pošto se irsko gospodarstvo urušilo pod teretom desetljeća ekonomskog i bankarskog buma koji su uzgojili Ahern i njegova stranka Fianna Fail. Prije godinu dana bijesni su građani na izborima smijenili tu stranku s vlasti.

Ahern, nekad jedan od europskih premijera s najdužim stažem, u priopćenju u četvrtak objavio je kako proučava novo izvješće i kani ga komentirati.

Vlada je najavila da će taj izvještaj u kojem se ponašanje dvojice Ahernovih kolega iz Fianna Faila opisuje kao korumpirano proslijediti policiji i državnom odvjetniku.

Ahern se povukao u svibnju 2008. nakon 11 godina na vlasti, a svojem je nasljedniku Brianu Cowenu ostavio gospodarske probleme zbog kojih je Irska na kraju tražila spas u paketu mjera Međunarodnoga monetarnog fonda i Europske unije u vrijednosti od 85 milijarda eura

Ahern je otišao jer je Mahonov tribunal, nazvan po Alanu P. Mahonu, sucu koji njime predsjeda, posebno tijelo osnovano 1997. radi istrage o odnosu političara i investicijsko-građevinarskog lobija koji je izvukao goleme profite u prenamjeni zemljišta u građevinsko već bio objavio neke podatke koji su zasjenili njegova postignuća poput postizanja mirovoga sporazuma u Sjevernoj Irskoj.

Mahonov tribunal objavio je u izvještaju kako odbacuje velike dijelove Ahernova svjedočenja. 'Većinu objašnjenja koje je pružio g. Ahern, a u vezi s podrijetlom znatnih sredstava identificiranih tijekom javnih saslušanja ovoga tribunala, tribunal ocjenjuje neistinitima', kaže se u izvještaju.

'Tijekom istrage osobnih financija g. Aherna, tribunal je zaključio da g. Ahern nije istinito obrazložio podrijetlo specifičnih gotovinskih uplata', kaže se u izvještaju, ali Aherna se ne optužuje izravno za korupciju.